Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Projekt

Održana regionalna radionica na temu upravljanja ljudskim potencijalima

Foto: Zadarska županija
Na radionici je sudjelovalo 60-ak sudionika, stručnjaka, predstavnika dionika sustava te hrvatskih poduzeća i poduzetnika

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u suradnji sa Zadarskom županijom organiziralo je u Zadru regionalnu radionicu na temu upravljanja ljudskim potencijalima i razvoja karijere u organizacijama, s posebnim naglaskom na male i srednje poduzetnike.

Konkretizirana suradnja dogovorena na Boao forumu Potpisan sporazum o suradnji s kineskom provincijom Hainan

Radionica „Kako upravljati karijerom zaposlenih u malim i srednjim organizacijama?“ provodi se u okviru projekta „Unaprjeđenje sustava pružanja usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere jačanjem uloge Foruma za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje i razvoj karijere u Republici Hrvatskoj“ financiranog sredstvima Europske unije. Cilj ovog projekta je razvoj Foruma za cjeloživotno profesionalno umjeravanje i razvoj karijere kao koordinacijskog tijela sustava cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja koji predstavlja ključan sustav razvoja ljudskih potencijala u Republici Hrvatskoj, povezujući državna tijela i ustanove, obrazovni sustav, poslodavce i sindikate.

Okupljene su pozdravili pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marija Knežević Kajari te zamjenik župana Šime Mršić koji je istaknuo da je tema konferencije značajna kako za javni, tako i za realni sektor.

Usvojen proračun za 2020. Očekuje se daljnji rast plaća, što će putem poreza donijeti i više novca u proračun

- Vrijeme u kojem je sa završavanjem srednje škole ili fakulteta završavalo i obrazovanje odavno je iza nas. Cjeloživotno obrazovanje i stručno usavršavanje danas je nužnost bez koje nema kvalitetnog rada, a osobito nema razvoja karijere. Suradnja je uvijek najbolji način kako ostvariti određeni cilj. Tržište rada mjesto je koje je vrlo dinamično i zahtijeva kontinuiranu prilagodbu kadra. Stoga je izuzetno važno i raditi na usuglašavanju obrazovnog sustava i potreba tržišta rada, i voditi računa o onim teško zapošljivim i dugotrajno nezaposlenim osobama, kao i pružiti mogućnost razvoja karijere za one koji već rade - rekao je Mršić i dodao da smatra hvalevrijednom inicijativu Ministarstva i Foruma za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje i razvoj karijere u RH da provedu projekt koji će povezati državna tijela i ustanove, predstavnike obrazovnog sustava, poslodavce i sindikate.

Na radionici je sudjelovalo 60-ak sudionika, stručnjaka, predstavnika dionika sustava te hrvatskih poduzeća i poduzetnika kojima su pozivi upućeni u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca. U okviru regionalne radionice prikazani su primjeri dobre prakse u organizacijama različitih sektora te su kroz panel raspravu pokušalo dati odgovore na pitanja kako uspješno upravljati karijerom zaposlenika u organizacijama te kako poduzetnicima i sindikatima u tome mogu pomoći državna i javna tijela.

Vikend-pošumljavanje u sklopu akcije Boranka Kožino pošumljavalo 800 volontera, dosad zasađeno 50.000 stabala