Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Konkretizirana suradnja dogovorena na Boao forumu

Potpisan sporazum o suradnji s kineskom provincijom Hainan

1/2
Foto: Zadarska županija
Provinciju Hainan godišnje posjeti oko 80 milijuna turista, a imaju jako razvijen zdravstveni i kongresni turizam

Zadarska županija ima peti potpisani Sporazum o suradnji s nekom regijom. U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije svečano je potpisan Sporazum s Provincijom Hainan iz NR Kine. Uz suradnju s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom te poljskim Podkartpatskim vojvodstvom, Hainan je prva regija izvan Europe s kojom je Zadarska županija formalizirala svoju suradnju.

Uspješan posjet županijskog izaslanstva Otvorena vrata suradnji zadarskih gospodarstvenika s Bugarskom

- Pismo namjere o uspostavi suradnje s Hainanom potpisali smo u travnju 2018. godine tijekom boravka na Boao forumu u Provinciji Hainan, a sad našu suradnju konkretiziramo. Posjećam da je tada luka Zadar uvrštena na Pomorski put svile, kao druga luka u Europi, a gosti iz Hainana posebno su impresionirani što je Gaženica ove godine dobila renomirano priznanje za najbolju svjetsku luku - istaknuo je župan Božidar Longin podsjetivši da je Hainan, iako površinom najmanja kineska regija s devet milijuna stanovnika, ujedno jedna od najrazvijenijih. Četvrta je po BDP-u, vodeća je u turističkom sektoru, a prošle je godine proglašena zonom slobodne trgovine. Godišnje ih posjeti oko 80 milijuna turista, a imaju posebno jako razvijen zdravstveni i kongresni turizam.

- Veselimo se suradnji, vjerujem da mi možemo naučiti puno toga od njih, ali i oni od nas. Već smo razgovorali o određenim područjima suradnje, poput kulture, sporta, sveučilišta, prometa i zdravstvenog turizma. Zanimljivi su našim gospodarstvenicima, pogotovo poljoprivrednom i ribarskom sektoru, a nas zanima i potencijalna suradnja s Hainan Airlinesom, jednom od vodećih zrakoplovnih tvrtki u Aziji, koja je već iskazala interes za suradnju sa Zračnom lukom Zadar - dodao je Longin.

Usvojen proračun za 2020. Očekuje se daljnji rast plaća, što će putem poreza donijeti i više novca u proračun

Kinesko izaslanstvo predvodi Ma Yongxia, potpredsjednica Odbora provincije Hainan u Savjetodavnom političkom vijeću NR Kine, koja je posebno naglasila sve bolje diplomatske odnose i razvoj gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. Dodala je da je upravo Zadarska županija prethodnica tih dobrih diplomatskih odnosa te istaknula da u Zadarskoj županiji vide puno potencijala za suradnju.

- Zadovoljni smo boravkom u Zadarskoj županiji, gdje nam je pripremljen vrlo konkretan program s puno radnih sastanaka. Imamo puno mogućnosti za suradnju, u prvom redu na područjima turizma, kulture, poljoprivrede, visoke tehnologije i prometa - kazala je Ma Yongxia.

Izaslanstvo kineske provincije boravilo je i u Zagrebu, u suradnji sa Zadarskom županijom, gdje je održan radni sastanak s pomoćnicama ministra rada i mirovinskog sustava Marijom Knežević Kajari i Melitom Čičak.

U Zadru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom i međunarodni Dan volontera Gospođa Pera i sa 79 godina pomaže ovisnicima

Tijekom boravka u Zadru će održati niz sastanaka s predstavnicima Turističke zajednice Zadarske županije, HGK - Županijske komore Zadar i lokalnim gospodarstvenicima u sektorima turizma i poljoprivrede.