Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Uspješan posjet županijskog izaslanstva

Otvorena vrata suradnji zadarskih gospodarstvenika s Bugarskom

Foto: Zadarska županija
Na sastancima je naglašeno puno zajedničkih interesa, od razvoja gospodarskih odnosa pa do potencijalne suradnje na područjima prometa, turizma i kulture

Zadarska županija i Plovdivska oblast širom su otvorile vrata suradnji. Rezime je to boravka županijskog izaslanstva u Bugarskoj gdje su održali više sastanaka s domaćim gospodarstvenicima te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Zadarsko izaslanstvo predvođeno županom Božidarom Longinom u Predsjedničkoj palači u Sofiji osobno je primio i bugarski predsjednik Rumen Radev.

Promocija Zadarske županije na 13. ribarskom sajmu CROFISH u Poreču Županija predstavila dva međunarodna projekta

Gospodarska diplomacija

Priča o potencijalnoj suradnji naših i bugarskih gospodarstvenika započela je u srpnju ove godine kada je bugarski predsjednik Radev, na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, uz protokolarne sastanke u Zagrebu posjetio i Zadarsku županiju. Radev, nekadašnji zapovjednik vojnog zrakoplovstva Bugarske, tom je prigodom obišao 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a u Zemuniku, a u Zadru je održao radni sastanak sa županom Longinom i gradonačelnikom Dukićem.

Već tada se razgovaralo o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske suradnje, a razgovori su konkretizirani dolaskom zadarskog izaslanstva u Bugarsku. Gospodarstvenici iz Zadarske županije u Sofiji i Plovdivu održali su više bilateralnih sastanaka s bugarskim tvrtkama te s tamošnjom gospodarskom komorom.

– Svjesni smo koliko je važna gospodarska diplomacija, a mi smo kao jedinica regionalne samouprave u suradnji s našom županijskom gospodarskom komorom otvorili vrata našim tvrtkama i napravili sve preduvjete za razvoj suradnje – istaknuo je župan Longin.

Poljoprivreda Prezentacije akcijskog plana u sklopu projekta Pescar

Zadarska je delegacija u Plovdivu, aktualnoj Europskoj prijestolnici kulture, uz nazočnost veleposlanice RH u Bugarskoj Jasne Ognjanovac održala radne sastanke i s guvernerkom Plovdivske oblasti Dani Kanizarevom te s gradonačelnikom Zdravkom Dimitrovom.

– Na tim sastancima naglasili smo puno zajedničkih interesa, od razvoja gospodarskih odnosa pa do potencijalne suradnje na područjima prometa, turizma i kulture. Slobodno mogu kazati da smo zadovoljni cijelom bugarskom turnejom, a posebnu zahvalu dugujemo Uredu predsjednika koji je službeno bio domaćin našoj delegaciji – dodao je župan Longin.

Malo zastupljeni u Bugarskoj

U izaslanstvu Zadarske županije bili su predstavnici HGK – Županijske komore Zadar, Lučke uprave Zadar, Zračne luke Zadar te tvrtki Cromaris, Kraljevski vinogradi, Maraska i Vodoinstalacija.

Vikend-pošumljavanje u sklopu akcije Boranka Kožino pošumljavalo 800 volontera, dosad zasađeno 50.000 stabala

– Bugarska je članica Europske unije i kao takva nam je vrlo zanimljiva za poslovnu suradnju. Nažalost, malo je hrvatskih tvrtki prisutno sa svojom robom na tamošnjim policama iako je Bugarska sa svojim tržištem dosta slična Makedoniji gdje smo prisutni u značajnoj mjeri. Stoga, vidimo priliku za razvoj obostrane suradnje s Bugarskom, a ovim poslovnim putem sam vrlo zadovoljan jer smo ostvarili odlične kontakte s bugarskim tvrtkama. S naše strane ovo je odličan primjer suradnje javnog i privatnog sektora što se odavno pokazalo uspješnom pričom u skandinavskim zemljama. Pojednostavljeno, vrata Bugarske nisu samo odškrinuta već su širom otvorena i sada je loptica na nama, privatnim tvrtkama da odradimo posao. Zahvaljujem županu Longinu i njegovom timu na odličnoj organizaciji – rekao je predsjednik uprave Maraske d.d. Stipe Bevanda.