Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Dogovorene izvanredne privremene mjere za pomoć gospodarstvu

Otpisuje se najam, komunalna naknada

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Mjere stupaju na snagu od 1. travnja

Uz paket mjera za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa koji je prošlog tjedna donijela Vlada Grad Šibenik je donio dodatne izvanredne privremene mjere za pomoć šibenskom gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta. Na sastanku gradonačelnika Željka Burića s predsjednikom Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Josom Smolićem dogovoreno je sljedeće:

U park-šumi Šubićevac Prvo igralište za djecu s posebnim potrebama

1. Za sve obrtnike i poduzetnike obuhvaćene odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovinama, uslužnih djelatnosti koju je Stožer civilne zaštite RH donio 19. 3. 2020. Grad Šibenik će im: otpisati najam poslovnih prostora u vlasništvu Grada Šibenika, otpisati najam javnih površina, otpisati komunalnu naknadu, otpisati porez na potrošnju, otpisati spomeničku rentu (po odluci nadležnog ministarstva), dogovoreno je da će sve navedene obveze Grad Šibenik otpisivati obrtnicima i poduzetnicima od 1. travnja 2020. pa do opoziva odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka.

Što se tiče plaćanja obveze gradskom komunalnom poduzeću za javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada, na sastanku Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika dogovoreno je da će se pokušati utvrditi model otpisa paušala za one koji trenutačno ne smiju raditi. Za sve ostale obrtnike i poduzetnike koji sada rade, ali u iznimno otežanim okolnostima dogovoreno je da će oni sve svoje obveze najma poslovnog prostora i javne površine, komunalne naknade, spomeničke rente, poreza na potrošnju i usluge komunalnih poduzeća u vlasništvu Grada Šibenika platiti s odgodom od godine dana.

“KULTajmo u Šibeniku” Dio postava gradskog muzeja za osobe s poteškoćama

Nadalje, dogovoreno je da Grad Šibenik ne pripisuje kamatu na odgođena plaćanja niti će ići s ovrhama. Osim toga, na sastanku je zaključeno da će se svakodnevno pratiti situacija te po potrebi zajedno donositi nove mjere, a sve kako bi opstalo obrtništvo i poduzetništvo u Gradu Šibeniku.