Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Đurđevac i Križevci

Otvaranje specijalističkih ambulanti smanjilo liste čekanja

Nova ambulanta
1/2
Foto: Virovitičko-podravska županija/ilustracija
U razdoblju od 5 godina (2014. -2018.) u ambulantama u Križevcima i Đurđevcu obavljeno je ukupno 19.295 specijalističkih pregleda, dok je samo tijekom 2018. u sedam ambulanti obavljeno 4990 specijalističkih pregleda

Župan Darko Koren i ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije potpisali su Sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu.

Kao što je prilikom potpisivanja Sporazuma pojasnio župan, specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita izniman je doprinos razvoju i kvaliteti zdravstvene zaštite i „jedna je od najvažnijih aktivnosti unutar programa zdravstva Županije kojim se osigurava bolja dostupnost specijalističkih pregleda stanovnicima Podravine i Prigorja“.

Rodni list Križevci Građani više ne moraju dostavljati rodne listove, smrtne listove ili domovnice

Specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu provode timovi (liječnik specijalist i medicinska sestra/tehničar – zaposlenici Bolnice), sredstva u cijelosti osigurava Županija u svom proračunu te je 2018. godine utrošeno 370.000 kuna, a u 2019. godini planirana su sredstva u istom iznosu.

Provedba je započela 2014. godine otvaranjem po jedne specijalističke ambulante u Križevcima i Đurđevcu, a ubrzo su uočene prednosti rada ovih ambulanti, kao i potreba širenja i otvaranja drugih  specijalističkih ambulanti. Širenje mreže SKZ-a i otvaranje ambulanti provodilo se kontinuirano,  dinamikom koju su diktirale potrebe na području Koprivničko-križevačke županije, kao i broj i mogućnosti specijalista. U 2017. godini, uz postojećih 6 specijalističko-konzilijarnih ambulanti (tri u Đurđevcu – oftalmološka, internistička i kirurška te tri u Križevcima – urološka, internistička i psihijatrijska), mreža SKZ-a proširena je otvaranjem sedme (ortopedske) ambulante u Križevcima, a tijekom 2018. usluge su pružane u svih 7 ambulanti.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Križevci Križevci Bolji razglas u sportskoj dvorani

U razdoblju od 5 godina (2014. -2018.) u navedenim ambulantama obavljeno je ukupno 19.295 specijalističkih pregleda, dok je samo tijekom 2018. u 7 ambulanti obavljeno 4990 specijalističkih pregleda.

Župan je dodao kako te brojke govore o važnosti i svrhovitosti ovog oblika pružanja medicinskih usluga te naglasio:

- Svi ovi pregledani pacijenti nisu morali trošiti vrijeme i novac kako bi zbog specijalističkih pregleda dolazili u Koprivnicu, što je posebno važno za naše starije i teže pokretne stanovnike koji nerijetko žive u samačkim domaćinstvima i raspolažu skromnim mjesečnim budžetom. Još je važno istaknuti kako su radom ovih ambulanti u Križevcima i Đurđevcu smanjene liste čekanja za specijalističke preglede  u specijalističko-konzilijarnim ambulantama u Koprivnici - istaknuo je župan Koren.

Potrebno je još istaknuti kako je cilj daljnje širenje mreže specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu jer postoji potreba i za drugim specijalističkim ambulantama (reumatološkom, pulmološkom i drugima), no, problem je u nedostatku liječnika specijalista.

evo što su pokazali... Predstavljeni rezultati online istraživanja nasilja nad ženama u Županiji Učenike su jako zanimala predavanja o Domovinskom ratu Koprivničko-križevačka županija O Domovinskom ratu slušalo 2125 učenika