Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Župan Božidar Longin u obilasku

Otvoren dječji vrtić u Pakoštanima i započeli radovi na izgradnji luke u Dragama

1/3
Foto: Zadarska županija
Na području Zadarske županije u posljednjih je godinu dana čak 30 dječjih vrtića izgrađeno ili je u fazi gradnje, od kojih su neki objekti obnovljeni i dograđeni, a neka su naselja dobila nove vrtiće

U Pakoštanima je službeno otvoren dječji vrtić "Gardelin" u čiju je dogradnju, rekonstrukciju i opremanje uloženo oko 7 milijuna kuna, od čega je 90% sufinancirano sredstvima iz europskih fondova. Usluge vrtića proširene su za dvije odgojne skupine, uključujući formiranje jasličke skupine koja će moći primiti 14 djece. Vrtić su, simboličnim presijecanjem papirnate vrpce koju su izradila vrtićka djeca, otvorili župan Božidar Longin i općinski načelnik Milivoj Kurtov.

Foto: Zadarska županija

Zahvaljujući donatorima Zadarska bolnica dobila neuronavigacijski uređaj

- Dječji vrtić s jaslicama je moderno zdanje, projektirano i izgrađeno prema najvišim pedagoškim, ekološkim i energetskim standardima. Projektom je dograđeno i opremljeno novih 315 četvornih metara korisne površine, a usluge vrtića proširene su za dvije odgojne skupine. Trenutačno imamo 95 djece, a s područnim objektima u Dragama i Vrani taj broj iznosi 117. Sve je ovo u cilju poboljšavanja demografije, tako da roditelji svoju djecu mogu ostaviti u vrtiću već od jasličke dobi - kazao je načelnik Kurtov najavivši da u idućem razdoblju planiraju realizaciju područnih vrtića u Vrani i u Dragama.

Na području Zadarske županije u posljednjih je godinu dana čak 30 dječjih vrtića izgrađeno ili je u fazi gradnje, od kojih su neki objekti obnovljeni i dograđeni, a neka su naselja dobila nove vrtiće.

- Demografska obnova jedan od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali. Uz gradnju vrtića, brojne naše jedinice lokalne samouprave, ali i mi u Županiji u proteklom smo razdoblju znatno povećali iznos naknada za novorođenčad. U prošloj smo godini tako iz županijskog proračuna isplatili 3 milijuna kuna, a imali smo rekordan broj prijava za naknadu od osnutka županije. Usporedno s time, veseli nas i značajan porast broja zaposlenih, jer time pokazujemo da smo županija koja je poželjna za život mladim obiteljima - istaknuo je župan Longin.

Razgovor sa županom Božidarom Longinom Iza nas je vrlo uspješna godina, ova pred nama bit će još bolja

Istog dana započeli su radovi na projektu „Uređenje obalnog pojasa u luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača“ u vrijednosti 24,6 milijuna kuna s PDV-om kojeg zajednički provode Županijska lučka uprava Zadar i Općina Pakoštane, uz sufinanciranje Zadarske županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Procijenjeno vrijeme izvođenja radova je 15 mjeseci.

Foto: Zadarska županija

- Županijska lučka uprava trenutačno realizira čak osam projekata u vrijednosti od 200 milijuna kuna. Projektom luke u Dragama izgradit će se mjesna riva ukupne duljine 280 metara sa 76 komunalnih vezova, a mjesto će dobiti i novu šetnicu. Izgradit će se i dio operativne obale s gatovima namijenjen za obavljanje linijskog pomorskog prometa - najavio je ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola koji je potom u pratnji župana Longina i načelnika Kurtova obišao dva milijuna kuna vrijedne radove na sanaciji operativne obale i lukobrana mjesne luke u Pakoštanima koje također provodi Županijska lučka uprava.