Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Razgovor sa županom Božidarom Longinom

Iza nas je vrlo uspješna godina, ova pred nama bit će još bolja

Foto: Zadarska županija
U županiji se provode projekti vrijedni više od tri milijarde kuna. Grade se nove pomorske i ribarske luke, prometnice, vodovod i odvodnja, vrtići, kulturni spomenici kao i brojni drugi infrastrukturni objekti

Početak nove godine uvijek je dobra prigoda za svojevrsni osvrt na prethodnu godinu. O značaju 2019. u životu Zadarske županije razgovarali smo s njezinim prvim čovjekom, županom Božidarom Longinom.

Tradicionalno druženje Župan Longin posjetio benediktinke i franjevce

Župane Longin, kako biste ocijenili 2019. godinu?

Za nama je jedna vrlo uspješna godina za cijelu Zadarsku županiju, pogotovo na gospodarskom planu. Posebno smo ponosni na rekordnu brojku od 62 tisuće zaposlenih koju smo zabilježili u srpnju i kolovozu, ali i na konstantan rast zaposlenosti koju bilježimo i izvan ljetne sezone. Gaženica je proglašena lukom godine na svijetu, Zračna luka Zadar premašila je 800 tisuća putnika, a ove će godine, vjerujem, biti više od milijun putnika. U turizmu smo premašili brojku od dva milijuna dolazaka i 15 milijuna noćenja. U županiji se trenutačno provode projekti vrijedni više od tri milijarde kuna. Grade se nove pomorske i ribarske luke, prometnice, vodovod i odvodnja, vrtići, kulturni spomenici kao i brojni drugi infrastrukturni objekti.

Od velikih projekata lučke infrastrukture tu su trajektna luka Tkon i luka Sali, zajedno vrijedne oko 100 milijuna kuna koje se financiraju europskim i nacionalnim sredstvima. Gradi se i ribarska luka u Kalima, a očekujemo i početak radova na ribarskoj luci u Gaženici. Nakon što dovršimo gradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici, naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana, a sljedeći korak je gradnja ribarske luke u Biogradu za koju već izrađujemo projektnu dokumentaciju. Podsjećam i na dva ključna prometna projekta koja su u pripremi, proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar i premještanje željezničke pruge iz Bibinja. To su projekti u kojima imamo veliko razumijevanje i potporu Vlade.

Dogovoreno uklanjanje onečišćenja Maksimalno ćemo zaštititi kanjon našeg bisera Zrmanje

Kakva je budućnost poljoprivrede Zadarske županije?

Uz veliki iskorak koji posljednjih godina bilježe naši poljoprivrednici, pogotovo vinari, županija stvara preduvjete za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju gradnjom sustava navodnjavanja. Prije nekoliko dana preuzeo sam ugovor za gradnju sustava navodnjavanja Donja Baštica kojim je Zadarskoj županiji kao nositelju projekta odobreno nepovratnih 8,5 milijuna kuna. Gradnjom tog sustava trebala bi se navodnjavati površina od 105 hektara, a bit će to četvrti sustav navodnjavanja na području naše županije koji će se graditi pretežno sredstvima iz europskih i nacionalnih fondova, nakon već dovršenog projekta Baštica I te dvaju sustava navodnjavanja Baštica II – Smilčić i Lišansko polje koji su u fazi gradnje.

Usporedno s tim radimo na projektu Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku, gdje planiramo obavljati edukaciju proizvođača. Naime, vrlo kvalitetnom suradnjom s Ministarstvom državne imovine županija je osigurala zemljište za izgradnju Poljoprivredno-edukacijskog centra, ali i dobila još pet nekretnina u vlasništvo. Uz tri zgrade u bivšoj vojarni Stjepana Radića za smještaj županijskih ustanova tu je i lokacija za smještaj budućeg Centra za palijativnu skrb Zadarske županije, Hospicij Babindub te nekretnina u K.O. Bokanjac gdje će se graditi novo sklonište za životinje, odnosno azil za pse.

Novogodišnji posjet rodilištu Županija lani isplatila najviše naknada za novorođenčad - za to izdvojeno tri milijuna kuna

Zadarska županija s prvim danom nove godine preuzela je poslove Ureda državne uprave. Što to znači za njezine žitelje?

Cilj je ove reforme uslugu maksimalno približiti građanima i poduzetnicima te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta. U konačnici, ovi poslovi bili su dio županijske administracije te su ih županije obavljale i ranije, sve do 2001. godine. Decentralizacijom ovlasti i vraćanjem poslova županijama, one će ih moći samostalno izvršavati te time brže i efikasnije rješavati zahtjeve građana. Vjerujem da će upravo građani prvi osjetiti pozitivnu promjenu. Obavljati odgovorno i stručno svoj posao najbolji je način da doprinesemo zajedničkom uspjehu i u tom smjeru nastavit ćemo i u novoj 2020.

Ključ našeg uspjeha su kvalitetni ljudi, ali svakako treba istaknuti važnost kontinuiteta te političke stabilnosti koju imamo u Zadarskoj županiji. Imali smo ljude s vizijom, ljude koji vole svoj kraj i zato želim odati dužno priznanje svima koji su kroz protekla tri desetljeća dali svoj doprinos da naša županija nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu postane jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija.

Obilazak Župan posjetio djelatnike Postaje granične policije Gračac

Rad na gospodarskoj diplomaciji

Zadarska županija napravila je tijekom 2019. godine veliki iskorak i u međunarodnoj suradnji. U prosincu je potpisan sporazum o suradnji s provincijom Hainan, jednom od najrazvijenijih regija u Kini. Četvrta je po BDP-u, vodeća je u turističkom sektoru, a prošle je godine proglašena zonom slobodne trgovine. Godišnje ih posjeti oko 80 milijuna turista, a imaju posebno jako razvijen zdravstveni i kongresni turizam.

Uz suradnju s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom te poljskim Podkartpatskim vojvodstvom, Hainan je prva regija izvan Europe s kojom je Zadarska županija formalizirala svoju suradnju. U pripremi su sporazumi s talijanskom regijom Veneto te Plovdivskom oblasti s kojom je suradnja dogovorena tijekom nedavnog posjeta Bugarskoj gdje je izaslanstvo Zadarske županije u Predsjedničkoj palači osobno primio predsjednik države Rumen Radev.