Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
zagrebačka županija

Otvoren obnovljeni most preko rijeke Kupčine u Pribiću u općini Krašić

UZ TEHNIČKO unaprjeđenje prometne infrastrukture, svi su projekti i ulaganje u zajednicu i kvalitetu života građana te u sigurnost i gospodarski potencijal Zagrebačke županije, istaknuo je Tomislav Landeka
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Diljem Zagrebačke županije obnovljeno 70 mostova i propusta, 36 cestovnih klizišta, 129 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine više od 300 km

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije sredstvima Fonda solidarnosti EU znatno je obnovila prometnu infrastrukturu oštećenu u potresima. Tijekom deset mjeseci na 235 gradilišta diljem Zagrebačke županije obnovljeno je 70 mostova i propusta, 36 cestovnih klizišta, 129 dionica županijskih i lokalnih cesta u ukupnoj duljini više od 300 kilometara te vrijednosti 91 milijun eura.

Predstavljeni rezultati

Rezultati do sada najveće obnove prometne infrastrukture u Zagrebačkoj županiji predstavljeni su prigodom svečanog otvorenja obnovljenog mosta preko rijeke Kupčine u Pribiću u općini Krašić.

– Svi ovi projekti nisu samo tehničko unaprjeđenje naše prometne infrastrukture već ulaganje u našu zajednicu i kvalitetu života građana te u sigurnost i gospodarski potencijal Zagrebačke županije – rekao je Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, posebno zahvalivši resornom ministarstvu, izvođačima i svima koji su radili na projektima.

Tonči Glavinić, ovlaštenik za obavljanje poslova ravnatelja Uprave obnove od potresa pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ovom je prilikom zahvalio na dobroj suradnji Županijskoj upravi za ceste i Općini Krašić.

– Ministarstvo graditeljstva s današnjim danom ima više od 10.800 obnovljenih javnih i privatnih zgrada, a trenutačno je u izvođenju radova aktivno više od 1300 gradilišta. Od navedene brojke 500 se odnosi na projekte zgrada javne namjene, a 10.300 na privatne zgrade i obiteljske kuće. Moram reći i da je razlog zbog kojeg smo se danas okupili izvrstan primjer načina obnove – rekao je Glavinić.

Zamjenik zagrebačkog župana Damir Tomljenović naglasio je kako bi bez pomoći Vlade i Fonda solidarnosti EU obnovu prometne infrastrukture u ovakvom opsegu zasigurno čekali godinama.

– Jedna pojava koja nam je nanijela velike štete, potres, donio nam je zapravo najveću obnovu do sada. Trebale bi nam godine da osiguramo ovako znatna sredstva. Bez ovakve financijske injekcije sigurno bi sve išlo mnogo sporije, stoga dodatno zahvaljujem ministarstvu i Vladi te ravnatelju Županijske uprave za ceste – rekao je Tomljenović.

Načelnik Općine Krašić, Josip Petković Fajnik, istaknuo je kako je obnovljeni most u vrijednosti 602 tisuće eura posebno važan za lokalno gospodarstvo i stanovnike dvaju najvećih naselja – Pribića i Krašića u "Dolini kardinala".

– Ovo je doista poseban i povijesni dan naše općine, jer most povezuje dva mjesta u kojima su rođena dva velikana – u Krašiću je živio i preminuo kardinal Alojzije Stepinac, a u Pribiću kardinal i nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić. Dnevno ovim mostom prolaze stotine osobnih i teretnih vozila. Vjerujem da će toga u budućnosti biti još više, a ovaj most to sada i omogućava – istaknuo je Fajnik.

Izvorni proračun županije za 2024. iznosi 132,158.125 eura i veći je za 7,28 posto u odnosu na prvi rebalans proračuna iz 2023. Zagrebačka županija Za europske projekte, školstvo, zdravstvo i ostalo 256,017.703 eura Rezultate projekta na završnoj konferenciji u Specijalnoj bolnici "Naftalan" u Ivanić-Gradu predstavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik Projekt je trajao 18 mjeseci Kardiovaskularne bolesti ima puno mladih, a na to možemo utjecati Prijedlozi programa zaprimaju se do 11. prosinca 2023. godine Javni poziv za prijave Županija za svoje sportaše izdvojila gotovo milijun eura