Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija

Za europske projekte, školstvo, zdravstvo i ostalo 256,017.703 eura

Izvorni proračun županije za 2024. iznosi 132,158.125 eura i veći je za 7,28 posto u odnosu na prvi rebalans proračuna iz 2023.
1/3
Foto: Zagrebačka županija
Kao i prethodnih godina, najveći iznos Izvornog proračuna, 45,8 milijuna eura, namijenjen je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u kojem je za kapitalnu gradnju u školstvu osigurano 31,5 milijuna eura

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2024. godinu koji iznosi 256,017.703 eura i veći je u odnosu na prvi rebalans za 5,17 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2024. godinu iznosi 132,158.125 eura i veći je za 7,28 posto u odnosu na prvi rebalans proračuna iz 2023. godine. Proračun je prihvaćen s 29 glasova "za", 7 glasova "protiv" i 4 suzdržana.

Bespovratne potpore

Kao i prethodnih godina, najveći iznos Izvornog proračuna, 45,8 milijuna eura, namijenjen je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u kojem je za kapitalnu gradnju u školstvu osigurano 31,5 milijuna eura, od čega se gotovo 22 milijuna eura odnose na sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Studenti i srednjoškolci i u 2024. godini mogu računati na izdašne stipendije svih 12 mjeseci, a u planu je i nastavak projekta Prsten potpore.

Za Upravni odjel za gospodarstvo i fondove EU planirano je 19,4 milijuna eura. Najveći dio, 13,1 milijun eura osiguran je za energetsku obnovu. Riječ je o obnovi OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu, zelinske SŠ Dragutina Stražimira i također tamošnje OŠ Dragutina Domjanića sa sportskom dvoranom, ispostave Doma zdravlja u Samoboru i Upravne zgrade Zagrebačke županije u Ivanić-Gradu. Poduzetnici i iduće godine mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od milijun eura, a gradovima i općinama na raspolaganju će biti 400 tisuća eura za opremanje poduzetničkih zona i inkubatora te 500 tisuća eura za pripremu i provedbu EU projekata.

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje upravljat će s gotovo 12 milijuna eura od čega se najveći iznos, 1,8 milijuna eura odnosi na pokriće gubitka Doma zdravlja ZŽ. S 1,5 milijuna eura Zagrebačka županija sufinancirat će izgradnju Centra za starije osobe u Velikoj Gorici. S obzirom na to da su novom Mrežom hitne medicine i sanitetskog prijevoza Zagrebačkoj županiji priznati dodatni timovi hitne medicinske pomoći i timovi sanitetskog prijevoza, umjesto dosadašnjeg sufinanciranja dodatnih timova, 700 tisuća eura osigurano je za nabavu novih medicinskih vozila. Kao partner Gradskim društvima Crvenog križa u sklopu projekta "Zaželi – prevencija institucionalizacije", Zagrebačka županija osigurala je 65.000 eura kojima će financirati božićnicu i regres zaposlenih žena u projektu, a za svaku novorođenu bebu i dalje će se isplaćivati naknada u iznosu od 150 eura.

Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planira se 4,2 milijuna eura od čega će se 2,3 milijuna eura izdvojiti za bespovratne potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju. Poljoprivredni proizvođači mogu računati na bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 960 tisuća eura od čega će se 486 tisuća eura izdvojiti za potpore male vrijednosti, 130 tisuća eura osigurano je za potpore za sjetvu i sadnju, s 94 tisuće eura nastavlja se sufinanciranje energetske učinkovitost na OPG-ovima, a 250 tisuće eura osigurano je za ekološku poljoprivredu. U 2024. godini gradovima i općinama namijenjeno je nešto više od milijun eura, i to 665 tisuća eura za razvoj infrastrukture na ruralnim područjima, dok je 390 tisuća eura osigurano za sufinanciranje predškolskog odgoja u ruralnim područjima.

Kapitalna pomoć za gradove

Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu planira se gotovo 12 milijuna eura, a najveći dio odnosi se na županijski linijski prijevoz putnika za što je osigurano 8 milijuna eura od čega je 75 posto pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Gradovi i općine u sljedećoj godini mogu računati na kapitalne pomoći u iznosu 1,8 milijuna eura, i to za zbrinjavanje otpada, vodoopskrbu, prometnu infrastrukturu i zbrinjavanje otpadnih voda.

U Proračunu za iduću godinu za vatrogastvo i civilnu zaštitu osigurano je gotovo 2 milijuna eura, od čega je polovina iznosa osigurana za projekt Force-Interreg HR-BiH-CG. Za kulturu se planiraju 662 tisuće eura, a za sport 1,2 milijuna eura. Za Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša osigurano je 22,6 milijuna eura, od čega je 17,7 milijuna eura namijenjeno obnovi zgrada javne namjene oštećenih potresima.

Rezultate projekta na završnoj konferenciji u Specijalnoj bolnici "Naftalan" u Ivanić-Gradu predstavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik Projekt je trajao 18 mjeseci Kardiovaskularne bolesti ima puno mladih, a na to možemo utjecati Prijedlozi programa zaprimaju se do 11. prosinca 2023. godine Javni poziv za prijave Županija za svoje sportaše izdvojila gotovo milijun eura Projekt Zagrebačke županije "Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača – Zelena održivost za lokalne proizvođače" ušao je u završnicu natjecanja Projekt županije među tri najbolja u kategoriji održive tranzicije Na pravom putu prema modernoj i održivoj poljoprivredi