Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
zagrebačka županija

Otvoren Regionalni centar kompetentnosti Industrija 4.0

Regionalni centar kompetentnosti
1/2
Foto: Dražen Kopač
Investicija vrijedna 15,5 milijuna eura financirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna eura, Europskog fonda za regionalni razvoj s četiri milijuna eura i Zagrebačke županije s gotovo pet milijuna eura obuhvatila je dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja

Simboličnim rezanjem vrpce predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić otvorili su Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0. Riječ je o investiciji vrijednoj 15,5 milijuna eura financiranoj sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna eura, Europskog fonda za regionalni razvoj s gotovo četiri milijuna eura i Zagrebačke županije s gotovo pet milijuna eura, a koja je obuhvatila dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja.

Određeni segmenti

U svakoj od tih škola projektom je uspostavljen centar izvrsnosti u određenom segmentu novih tehnologija pa je tako Srednja strukovna škola Velika Gorica, koja je bila nositelj projekta, postala Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Dugo Selo postala je Centar izvrsnosti za robotiku, a Srednja strukovna škola Samobor postala je Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.

– Jačanje strukovnog obrazovanja jasan je pokušaj da osnažimo trokut između škola, gospodarstva i tržišta rada i da na njega izađu mladi koji uče u Centrima za industriju 4.0, koja mijenja i zanimanja i radna mjesta – rekao je Plenković, podsjetivši da je Vlada zato prije nekoliko godina krenula s regionalnim centrima kompetentnosti za razne sektore – zdravstvo, poljoprivredu, turizam, računalstvo, strojarstvo i druge te da je dosad u 25 takvih centara uloženo 260 milijuna eura.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar ocijenio je da je otvaranjem centra izvrsnosti budućnost došla u Veliku Goricu, nazvavši projekt najadekvatnijim odgovorom na tržište rada, deficit stručnog kadra i sve izazove današnjice.

– Ovakvi projekti stavljaju nas uz bok najrazvijenijim državama Europe i svijeta – naglasio je Ačkar.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako su ovim projektom postavljeni temelji strukovnom obrazovanju.

– U posljednjih 20-ak godina, koliko obnašam dužnost župana, izgradili smo, obnovili i otvorili više od 50 objekata u školstvu, postavili temelj za školovanje brojnih generacija diljem županije. Danas svjedočimo postavljanju novih temelja strukovnog obrazovanja, naše djece i mladih, naših obrtnika i poduzetnika. Kao inženjera me raduje što se odnos mladih i njihovih roditelja promijenio kada su u pitanju strukovna zanimanja pa interes za njih raste iz godine u godinu. Ova tri centra u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru rezultat su suradnje Zagrebačke županije, Vlade RH i europskih institucija. Radujemo se energetskoj obnovi novih pet objekata u školstvu i zdravstvu, čija je planirana vrijednost 15,5 milijuna eura. Pripremamo i izgradnju novih škola u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – najavio je župan Kožić dodajući kako će Županija u sljedećih pet godina osigurati dva milijuna eura za rad triju centara izvrsnosti. Važna je i činjenica, govori župan Kožić, što će djeca, osim što će imati priliku školovati se u suvremenim centrima izvrsnosti, odmah po završetku škole s lakoćom nalaziti posao u struci u brojnim tvrtkama koje posluju u poduzetničkim zonama.

Ključ za budućnost

– Cilj je bio s jedne strane osigurati učenicima kvalitetno, moderno i inovativno obrazovanje, jer samo učeći kroz rad možemo steći kvalitetno znanje i vještine, a s druge strane nastavnicima omogućiti bolje uvjete rada i bolje provođenje nastavnog procesa – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić, dodavši kako je "obrazovanje ključ koji otvara vrata budućnosti."

Svečanosti otvorenja upriličenoj kod nositelja projekta, u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, nazočili su i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, zamjenici župana Damir Tomljenović i Ervin Kolarec, potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak te brojni gradonačelnici, načelnici i ravnatelji škola.

U županijskim ljekarnama Rano otkrivanje zloćudnih tumora kože storyeditor/2024-03-15/zagrebacka_b_fo.jpg Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije Za provođenje zaštite od požara planirano 694.100 € storyeditor/2024-03-15/zagrebacka_a_foto.jpg Nedavno dodijeljeno i 1,8 milijuna eura operativnim snagama Civilnoj zaštiti Zagrebačka županija darovala opremu vrijednu 45.000 €