Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Duljina 10,6 kilometara

Otvorena brza cesta od Vrbovca do Farkaševca

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Putovanje između Bjelovara i Zagreba trebalo bi se skratiti za deset do 15 minuta

Dionica brze ceste D12 čvor Vrbovec 2 - čvor Farkaševac, duljine 10,6 kilometara, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 349 milijuna kuna (bez PDV-a), puštena je u promet.

Potpisan ugovor Aglomeracija Bjelovara vrijedan 257 milijuna kuna

Promet tom dionicom ograničen je za teretna vozila teža od 7,5 tona, a riječ je o dovršetku izgradnje prve faze brze ceste DC12 koja će u budućnosti prolaziti kroz Bjelovar i Viroviticu te završiti na mađarskoj granici u Terezinom Polju.

Na prigodnoj svečanosti otvorenja bili su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Radovi na toj dionici započeli su prije deset godina, a njenim završetkom Hrvatske autoceste zatvaraju i okončavaju projekte započete još u vrijeme recesije i velikog pada građevinskih djelatnosti te omogućuju prometnu revitalizaciju bilogorskog i podravskog kraja, čulo se na svečanosti otvorenja. 

akcija u bjelovaru U obnovi gradskog rekreacijskog parka Borik sudjeluju i najmlađi

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković očekuje da će nastavak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru, potom i Virovitici, biti realiziran u mnogo kraćem vremenskom roku te nastavak izgradnje očekuje i prije kraja ove godine.

- Građevinska dozvola za prvih pet kilometara prema Bjelovaru je ishođena, novac osiguran u državnom proračunu te, ako ne bude žalbi na javnom natječaju, radovi bi mogli započeti prije kraja godine - rekao je Butković. 

Dodao je kako će na dionici prema Bjelovaru biti dopušteno prometovanje teretnim vozilima težim od 7,5 tona. Naime, brza cesta Vrbovec 2 - Farkaševac nije mogla dobiti uporabnu dozvolu zbog lošeg stanja pristupne ceste DC544, koja je u međuvremenu obnovljena, ali ne toliko da bi njome mogla prometovati teška teretna vozila.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, inače Bjelovarčanin, istaknuo je gospodarsku važnost otvorene dionice brze ceste, a očekuje da će se putovanje između Bjelovara i Zagreba skratiti za deset do 15 minuta.

Pogled iz naselja Novoseljani na Bjelovar Investicije u Poduzetničkoj zoni i Cigleni Uz kogeneracijsko postrojenje i novu elektranu Bjelovar se pretvara u malu bateriju Hrvatske