Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Otvorena ENTER konferencija: 'Izvrsnost ima prednost'

Najveću multitematsku obrazovnu konferenciju na ovim prostorima organizira Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije
1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Riječ je o najvećoj multitematskoj obrazovnoj konferenciji na ovim prostorima, organizira je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a okupila je brojne stručnjake iz Hrvatske i inozemstva

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u Splitu je otvorio 5. ENTER konferenciju, najveću multitematsku obrazovnu konferencije na ovim prostorima, koju organizira Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Konferencija okuplja stručnjake iz Hrvatske i inozemstva kako bi razmijenili znanja i iskustva s ciljem unapređenja odgojno-obrazovnog sustava, s naglaskom na rad s potencijalno darovitom i visokomotiviranom djecom i mladima. Naziv ovogodišnje konferencije je ENTER konferencija – Izazovi u radu s darovitima i visokomotiviranima, koja ujedno predstavlja i povratak korijenima ideje nastanka Centra izvrsnosti SDŽ-a.

Nova ulaganja

Otvarajući konferenciju, župan Boban ustvrdio je kako izvrsnost ima prednost te je upravo tu prednost naveo kao bit ENTER konferencije.

– Do sada je više od 7 tisuća djece prošlo kroz Centar izvrsnosti te su ta djeca osvojila više od 50 posto državnih nagrada kroz razna natjecanja. To je budućnost naše županije i našega naroda – izjavio je Blaženko Boban, koji je najavio i nova ulaganja u znanost i obrazovanje.

– Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, u Ulici Ruđera Boškovića dobili smo 2 tisuće četvornih metara, gdje ćemo napraviti laboratorije za Centar izvrsnosti. Spomenuo bih i da će prekoputa biti otvoren i inkubator za studente koji su završili obrazovanje i žele krenuti u svijet poduzetništva – dodao je župan Boban i naglasio kako će perjanica svega toga biti kamp u Novim selima kod Omiša.

Ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić podsjetio je na ciljeve ovog događaja.

– Prije 5 godina organizirali smo prvu ENTER konferenciju u kojoj smo izvukli sve primjere dobre prakse koji se provode u Republici Hrvatskoj. Sada, nakon 5 godina, želimo vidjeti što je i kako napredovalo te čiji su primjeri bolji. U budućnosti temeljem tih primjera možemo primijeniti programe koji najviše doprinose razvoju potencijala djece. Naš odgojno-obrazovni sustav napravljen je po prosječnoj skupini djece. Sustav je napravio dosta za djecu s posebnim potrebama i teškoćama, a ono što mi želimo je dati prostor darovitoj djeci i mladima – poručio je Zelić.

Nazočnima se obratio i Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

– Nakon ove konferencije došlo je do brojnih horizontalnih i vertikalnih umrežavanja, suradnje na projektima. Primjerice, u ovom trenutku naša županija surađuje u projektu s Ličko-senjskom županijom, a cilj je nastaviti tim tempom i dalje. Opredijeljeni smo za izvrsnost i ulažemo u mlade i demografiju, to je budućnost Hrvatske. Tko će nas vući naprijed, ako ne oni koji su najperspektivniji, najnadareniji, a mi ćemo biti njihov vjetar u leđa – zaključio je Tomislav Đonlić.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković istaknula je kako ministarstvo podržava ovakve i slične konferencije.

Promocija darovite djece

– Podržavamo sve konferencije koje za cilj imaju promociju izvrsnosti, darovite djece, učenika i studenata, svih onih koji u sustavu doprinose boljitku društva. Važno je ovo i za roditelje, profesionalce koji s djecom rade u vrtićima, školama, fakultetima. Promicanjem znanja i inovacija idemo dobrim putem – izjavila je.

Konferencija je okupila suradnike, institucije i pojedince koji doprinose cjelovitom razvoju potencijalno darovite i visokomotivirane djece i mladih. Jedan od izlagača je i dr. Dragan Primorac.

– Tema mog izlaganja "Nema mjesta za male snove" vrlo je jednostavna, a vrlo kompleksna. Predavanje bi trebalo biti nit vodilja nastavnicima i učenicima, govorit će zašto se isplati živjeti u Hrvatskoj te kako odavde doći do svjetskog vrha. Ovaj koncept jačanja izvrsnosti koji je pokrenula Splitsko-dalmatinska županija govori da se Hrvatska može graditi na izvrsnosti. Prosjek je uništio mnoge države i sustave, a ne smijemo dopustiti da nam prosjek bude inspiracija u onome što radimo. Ako danas uspijemo motivirati mlade, onda smo u tome uspjeli – poručio je Dragan Primorac.

ŽUPANIJSKU MJERU u korist studenata i roditelja predstavili su župan Boban, rektor Ljutić, predsjednik Studentskoga zbora Šarić i ravnatelj Studentskoga centra Žižić Studenti će i dalje imati održivo stanovanje Studentima Županija subvencionira smještaj s 40 eura mjesečno IZ SREDIŠTA u Vučevici koordinirat će se, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća Još 25 milijuna eura za izgradnju ili obnovu 19 vrtića, 4 vatrogasna doma i nerazvrstane ceste Vodeća po ulaganju u socijalu, vrtiće, vatrogastvo i poduzetništvo U tri izvannastavna programa Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije sudjeluje 537 učenika i 159 mentora Boban najavio izgradnju kampa Centra izvrsnosti kod Omiša Ovu djecu moramo promovirati i pokazivati svijetu njihovu izvrsnost