Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Vrijedna oko 44 milijuna kuna

Otvorena spojna cesta Zabok - Sveti Križ Začretje, ove godine kreće se prema Krapini

Oleg Butković
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Za sljedeću sjednicu Vlade ministar Butković je najavio i odluku o financiranju rekonstrukcije i obnove državne pruge Zabok-Zaprešić

Hrvatske ceste u četvrtak su u promet pustile prvu dionicu spojne ceste od Zaboka do Svetog Križa Začretja duljine 6,2 kilometra i vrijedne oko 44 milijuna kuna. To je prva faza spojne ceste Zabok- Krapina koja je ukupno duga 13,1 kilometar.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tom je prigodom naglasio kako je, nakon što je nedavno otvoren dio brze ceste od Zaboka prema Mariji Bistrici, ovo isto tako važna državna cesta, prije svega u smislu daljnjeg gospodarskog razvoja tog kraja.

"Za nastavak ove ceste osigurana su sredstva u Hrvatskim cestama. U 2017. krećemo prema Krapini", poručio je Butković.

Nastavlja se gradnja brze ceste prema Popovcu 

Od drugih velikih infrastrukturnih projekata u Krapinsko-zagorskoj županiji najavio je nastavak gradnje brze ceste prema Popovcu, dok je za sljedeću sjednicu Vlade najavio i odluku o financiranju rekonstrukcije i obnove državne pruge Zabok-Zaprešić.

"Projektna dokumentacija je napravljena, javni natječaj će se raspisati, projekt je potvrđen prema EU financiranju i ove godine nas očekuje izgradnja te vrlo važne željezničke dionice, čime će se poboljšati prigradski željeznički promet prema gradu Zagrebu, što je vrlo bitno za ovu županiju", zaključio je Butković.

Rasterećenje prometa i dolazak investicija

Zadovoljan otvaranjem spojne ceste te najavom drugih projekata je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo otvoriti dionicu ceste od Zaboka do Svetog Križa Začretja koja će zasigurno rasteretiti promet na našim lokalnim cestama, kao i na državnoj cesti. Ona će biti i impuls za razvoj gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije, jer tamo gdje dođe cesta, dođu i investicije", mišljenja je župan Kolar, kojega je razveselila i vijest da su Hrvatske ceste osigurale sredstva za nastavak izgradnje ceste od Svetog Križa Začretja prema Krapini.

Odgovarajući na novinarska pitanja o poskupljenju cestarine na autocestama kojima upravlja HAC, ministar je u Zaboku ponovio kako je ukupno povećanje cestarina manje od 5 posto.

"Usklađenje na dionicama Hrvatskih autocesta (HAC) u odnosu na Autocestu Rijeka-Zagreb je u primjeni od 3. travnja i ukupno povećanje je manje od 5 posto na svim dionicama", rekao je Butković, dodajući kako su iz HAC-a jučer pojasnili način izračuna cestarina.

Na autocestu Zagreb-Macelj, čiji je koncesionar istoimena tvrtka u kojoj 51 posto ima privatni partner, usklađenje se ne primjenjuje. Na toj autocesti neće biti poskupljenja, rekao je Butković, dodajući kako se s tim koncesionarom razgovaralo o nizu tema, ali ne i o povećanju cestarine te da takav zahtjev nije došao u Ministarstvo.