Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovac

Otvoreni radovi na 3. fazi obrambenog nasipa na lijevoj obali Kupe

Otvorena gradnja 3. faze nasipa na Kupi
1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
To je područje, podsjetio je ministar Ćorić, najčešće bilo poplavljeno posljednjih godina, pa je zato Ministarstvo prije nekoliko tjedana predstavnicima Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije predstavilo prijedlog zakona o hitnoj obrani od poplava uz slijev rijeke Kupe

Poplave u slijevu rijeke Kupe i njihovo rješavanje, prioritet su u obrani od poplava u Hrvatskoj, poručio je u srijedu ministar zaštite okoliše i energetike Tomislav Ćorić otvarajući radove na 3. faze obrambenog nasipa na lijevoj obali Kupe od Kaštela do Donjeg Pokuplja.

To je područje, podsjetio je ministar, najčešće bilo poplavljeno posljednjih godina, pa je zato Ministarstvo prije nekoliko tjedana predstavnicima Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije predstavilo prijedlog zakona o hitnoj obrani od poplava uz slijev rijeke Kupe, koji će odmah nakon ljetne stanke poslati Vladi i u saborsku proceduru.

U pitanju je, istaknuto je, bitka s vremenom, jer do 2023. godine Hrvatska mora izgraditi sustav obrane od poplava u slijevu Kupe u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i dijelu Zagrebačke županije, vrijedan 900 milijuna kuna, od čega se 85 posto troškova može pokriti iz EU fondova.

Treća faza izgradnje vrijedna je 3,5 milijuna kuna, nasip je dug dva kilometra, nastavlja se na obalni betonski zid izgrađen od Karlovca do Kaštela, odakle vodi zemljani nasip prema krajnjem cilju, spoju Kupe s 22 kilometra dugim kanalom Kupa-Kupa, kazao je generalni direktor investitora, Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Izgradnja treće faze nasipa važna je zbog obrana okolnih naselja te kako bi spriječila zaobalne vode u plavljenju i drugih dijelova Karlovca.

Uz taj projekt, ističe Đuroković, treba izgraditi i 50-ak kilometara nasipa, otvoriti prokop između Korane i Kupe, te osposobiti čvor Brodarci, uzvodno od Karlovca za odvođenje vodnih valova Kupe u retencijsko polje Kupčina.

Ministar Ćorić najavio je ubrzanje svih administrativnih procedura do ishođenja građevinskih dozvola. Činjenica da na ovom području imamo 15 tisuća katastarskih čestica i nekretnina koje treba izvlastiti i riješiti imovinsko –pravne odnose, Ministarstvu je bio alarm da nađe žurno rješenje za tu problematiku, rekao je Ćorić.

Projekt nasipa na Kupi uzvodno od Karlovca trebao bi biti primjer kako se promišlja, projektira i gradi, rekao je karlovački župan Damir Jelić, navodeći da je projekt zaštite od poplave u Gornjem Mekušju bio izveden „stihijski“.