Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Počela nova školska godina

Ove godine broj prvašića u županiji gotovo je isti kao lani

1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić obišao je prvog dana nove školske godine dvije osnovne škole koje su prošle energetsku obnovu – OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gori i OŠ Sunja

Prvog dana nove školske godine sisačko-moslavački župan je obišao škole koje su netom energetski obnovljene – Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Gori te Osnovnu školu Sunja. Provedba mjera energetske obnove u Gori koštala je oko 1,7 milijuna kuna, a u Sunji gotovo četiri milijuna kuna.

sisačko-moslavačka županija Rezultati - u dvije godine 250 obrtnika i 500 zaposlenih više

– Poboljšana je energetska učinkovitost, ali i kvaliteta te ugodnost boravka u školi uz pozitivan utjecaj na okoliš. Uz sve to velike su buduće uštede na energentima – rekao je župan nakon što je pozdravio prvašiće u tim školama. Ove ih je godine oko 1300 upisano u škole u SMŽ-u.

Topli obrok svaki dan

– U odnosu na lani svega su dva prvašića manje upisana u osnovne škole u županiji. Nadam se da će to tijekom godine možda biti drugačije jer već imamo neke pokazatelje da će se dodatno upisati još djece pa će taj broj porasti. Veseli me da broj prvašića koji se upisuju svake godine više ne pada drastično iz godine u godinu, znači da je taj negativni trend zaustavljen. Na području Novske, Popovače, Moslavine imamo škole gdje je došlo do povećanja broja upisanih. Ovdje na Banovini i u ostalim ruralnim područjima je taj broj nešto manji – dodao je župan.

U OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gori dobrodošlicu je u školske klupe prvašićima, osim učenika koji su pripremili prigodni program, poželjela ravnateljica Valentina Vujnović.

Jubilarni Lipovljanski susreti U mjestu s 3500 stanovnika i pripadnici 13 nacionalnih manjina

– Prvi i peti razred po novoj kurikularnoj reformi kreće u Školu za život. Čekaju nas neke novosti s kojima nismo još skroz upoznati, ali polako ćemo se „boriti“ s tim i nadamo se da će biti sve u redu. Škola nam je energetski obnovljena, što nam je drago, imamo i novu kuhinju, u kojoj ćemo svaki dan moći kuhati tople obroke. Obroci se dostavljaju i u područnu školu u Nebojan, što je jako dobro za sve učenike. Ukupno imamo 32 zaposlenika, nastavnici su svi educirani i vjerujemo kako će im to dosta pomoći u radu – rekla je ravnateljica Vujnović.

Nakon Gore, župan je posjetio i Osnovnu školu Sunja. Načelnik Sunje Grga Dragičević izrazio je zadovoljstvo što ove godine u Sunji imaju dva razreda s ukupno 31 prvašića.

Ukidanje Ureda državne uprave 119 djelatnika prelazi na rad u Županiju

Neki putuju i 20 kilometara

– Škola ima 251 učenika od prvog do osmog razreda. Njima je osiguran prijevoz i prehrana u školi budući da je riječ o djeci koja dolaze i iz okolnih naselja, a neka putuju i 20-ak kilometara. Za manju je djecu to dosta naporno, no mi se trudimo, zajedno sa Županijom, da im što više izađemo ususret i pomognemo njima i njihovim roditeljima. Osim toga, Općina izdvaja znatna sredstva za školu plivanja, ljetovanje u Zaostrogu, manifestacije… Nisu to mala sredstva za Općinu koja nema većih prihoda u proračunu. Trudimo se da naša djeca imaju što bolje uvjete, da steknu što bolje obrazovanje i da ih zadržimo na ovom području – kaže načelnik Dragičević.