Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovačka Zvijezda veliko gradilište u sklopu višemilijunske revitalizacije povijesnog središta grada

Ove godine započet će i preuređenje bivše vojarne u županijski Centar kompetencija

1/3
Foto: Grad Karlovac
Skele i dizalice jasan su pokazatelj koliko je truda i vremena uloženo u revitalizaciju Zvijezde, a svakako i iznos financijskih sredstava koja se trenutačno ulažu u obnovu ove jedinstvene fortifikacije

Karlovačka Zvijezda proživljava revitalizaciju. U renesansnoj fortifikaciji iz 16. stoljeća iz koje se razvio moderni Karlovac mogu se vidjeti brojne skele i građevinske dizalice. Rezultat je to provođenja aktivnosti iz Plana upravljanja Zvijezdom, strateškog plana koji je Grad Karlovac usvojio u svibnju 2018. godine.

Karlovačka tvrtka Inkasator pomaže u energetskoj obnovi višestambenih zgrada Čak 37 karlovačkih zgrada priprema dokumentaciju kako bi u 2020. mogli početi energetsku obnovu

Val investicija i gradnje

Za provođenje i koordinaciju aktivnosti vezanih za revitalizaciju Zvijezde, kao i brigu za sveukupno stanje u kulturi Grada Karlovca u prosincu 2018. osnovan je Odsjek za kulturu i kulturnu baštinu Grada Karlovca.

– Pristup revitalizaciji gradskog središta Zvijezde je cjelovito sagledavanje situacije i donošenje uzročno posljedičnih koraka koji utječu na sve razine obnove. U revitalizaciji se koristi sinergija u tri razine sa specifičnim ciljevima: društvena revitalizacija – porast broja stanovnika unapređenjem kvalitete obitavanja u Zvijezdi; fizička revitalizacija – očuvanje i obnova građevinskog fonda uz poboljšanje ambijentalnog ugođaja i identiteta Zvijezde te gospodarska revitalizacija uz stvaranje poticajne poduzetničke klime za turizam i pripadajuće poduzetništvo – kazao je Marinko Pleskina, voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu Grada Karlovca.

Trenutačno se u Zvijezdi izvodi nekoliko velikih projekata kao što su obnova krovišta Franjevačkog samostana, obnova krovišta crkve Presvetog Trojstva, energetska obnova zgrade Veleučilišta u Karlovcu, izvodi se veliki projekt Atrij znanja, a zgrada Gradskog poglavarstva energetski se obnavlja.

Foto: Grad Karlovac

Karlovac Obnavlja se restoran Mirna

Pravoslavna crkva također sudjeluje u investicijama u Zvijezdi rekonstrukcijom i gradnjom zgrade crkvene općine u Radićevoj ulici. Takozvana Lončareva kuća u potpunosti sagrađena od drveta rekonstruira se i njezina vanjština u potpunosti je završena. Val investicija i gradnje prelio se i na privatne vlasnike objekata pa se u posljednje vrijeme povećao broj obnovljenih i saniranih fasada, ali je i nekoliko zapuštenih objekata stavljeno u funkciju. Tako je u Zvijezdi otvoren hostel u Frankopanskoj ulici. Jedinstvena je i obnova objekta u Šimunićevoj ulici gdje je zapuštenu i oronulu zgradu u potpunosti obnovila stranka HDZ s namjerom da se mladima osigura multifunkcionalni prostor za druženje i izvođenje niza aktivnosti usmjerenih na dobrobit šire zajednice. Otvaranje ovog objekta predviđeno je za siječanj 2020. godine.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

U nizu arheoloških istraživanja dobiven je niz vrlo zanimljivih saznanja o povijesti i razvoju Zvijezde, a otkriven je i jedinstveni kaponir, preteča bunkera, čime se povećala povijesno-umjetnička jedinstvenost idealne renesansne fortifikacije.

Sa svim vlasnicima objekata nalazi se način da se ruševni objekti saniraju ili uklone ondje gdje je to potrebno. U tome je neprocjenjiva suradnja s Konzervatorskim uredom u Karlovcu. Zvijezda je i pozornica velikih društvenih manifestacija kao što su Zvjezdano ljeto, Dani piva, karlovačke Proljetne promenade, ali i nedavno završenog Adventa.

Nova karlovačka atrakcija Radovi na Nikola Tesla Experience Centru u punom jeku

Većina usmjerena na mlade

– Ova 2020. je velika godina za karlovačku Zvijezdu. Nastavljamo s nizom aktivnosti koje smo i dosad provodili, a vidljivo je da donose rezultate. U Zvijezdi je niz otvorenih gradilišta, što je vidljivo po broju skela i građevinskih dizalica, a investicije se broje u milijunima kuna. Predstoji nam početak radova na Centru kompetencija Karlovačke županije kao i najveći infrastrukturni projekt izmjene svih komunalnih instalacija i uličnih površina u cijeloj Zvijezdi. Ponovno ćemo objaviti poziv za sufinanciranje radova na objektima u zaštićenoj zoni kao mjeru pomoći i poticaja za privatne vlasnike objekata. Završava se dokumentacija i za nekoliko velikih projekta kao što je uređenje Trga bana Josipa Jelačića što će se financirati putem ITU mehanizama. Najviše nas veseli u Zvijezdi to što je većina projekata usmjerena na mlade, prvenstveno na učenike i studente, te što se na turizam gleda kao na mogućnost da se otvore nova radna mjesta – dodao je Marinko Pleskina.

U svakom slučaju, skele i dizalice jasan su pokazatelj koliko je truda i vremena uloženo u revitalizaciju Zvijezde, a svakako i iznos financijskih sredstava koja se trenutačno ulaže u obnovu ove jedinstvene fortifikacije.