Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovačka tvrtka Inkasator pomaže u energetskoj obnovi višestambenih zgrada

Čak 37 karlovačkih zgrada priprema dokumentaciju kako bi u 2020. mogli početi energetsku obnovu

Foto: INKASATOR KARLOVAC
Osim što su računi u obnovljenim zgradama niži, takve zgrade na tržištu više i vrijede te podižu kvalitetu života, kaže direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar

Karlovačka tvrtka Inkasator tijekom godine organizirala je niz radionica za suvlasnike višestambenih zgrada kako bi ih informirali o dobrobitima energetske obnove i mogućnostima sufinanciranja radova s obzirom na to da će nadležno Ministarstvo u prvom kvartalu 2020. godine raspisati javni poziv za sufinanciranje.

Karlovac Karlovački predstavnici suvlasnika prvi upućeni u novu strategiju energetskog razvoja do 2030. Za projekte energetske učinkovitosti u 2020. osigurano dva milijuna kuna

Organizirali radionice

– Kroz 44 radionice i više od 50 sastanaka s predstavnicima te 542 suvlasnika koji su bili na radionicama, suvlasnici su prepoznali dobrobiti energetske obnove: smanjenje troškova stanovanja, kvalitetniji i bolji standard, povećanje vrijednosti nekretnine, stvaranje radnih mjesta, očuvanje okoliša. Rezultat je provedenih aktivnosti 37 zgrada u postupku pripreme dokumentacije za prijavu na najavljeni javni poziv. U navedenom broju zgrada koje su u pripremi, četiri su zgrade kojima upravljamo s drugim upraviteljima. Suradnja je s upraviteljima na ovom velikom projektu odlična – kazala je Ivana Fočić, direktorica Inkasatora.

Osim aktivnosti vezanih za pripremu zgrada za predstojeći natječaj, energetski su obnavljane zgrade u kojima su suvlasnici odlučili ipak ići samostalno ili nemaju preduvjete za javni poziv. Uz energetsku obnovu izvođeni su radovi velikih investicija za koje su se suvlasnici odlučili tijekom godine.

– U ovoj godini završili smo ugradnju internih vodomjera, napravljeno je osam energetskih obnova pročelja, rekonstruirano 18 krovova i 12 velikih investicija u izmjeni stolarije, sanaciji dimnjaka, izmjeni stubišnih stijena. U ovom trenutku u izvođenju je devet energetskih obnova pročelja i šest krovova, a pred izvođenjem su još dvije energetske obnove pročelja i jedno krovište – dodala je Fočić.

Ulaganje u školstvo, infrastrukturu, socijalu, gospodarstvo... Proračun Karlovca za 2020. godinu iznosi 369,3 milijuna kuna

Ukupna je vrijednost navedenih investicija 5,348 milijuna kuna u ovoj godini koje su građani izdvojili uz pomoć kreditne linije koju im je osigurao Inkasator.

– Naša je zadaća pružiti građanima informaciju, administrativno ih voditi kroz projekte, biti građanima operativna i savjetodavna pomoć – zaključila je Fočić.

Energetska obnova ima podršku i u Gradskoj toplani d.o.o.

– Osim što su računi u obnovljenim zgradama manji, takve zgrade na tržištu više i vrijede te podižu kvalitetu života. Upravo to potvrđuje analiza obnovljenih zgrada u Karlovcu, stoga takve projekte podržavamo i nudimo potrebne informacije – kazao je Hrvoje Klobučar, direktor Gradske toplane.

Nakon rekonstrukcije zgrade smanjuje se utrošak toplinske energije za grijanje, odnosno zgrada je energetski učinkovitija, a krajnji kupci toplinske energije mogu podnijeti zahtjev Gradskoj toplani za smanjenje priključne snage i izdavanje nove termoenergetske suglasnosti.

Uz zahtjev za smanjenje priključne snage, krajnji su kupci dužni priložiti elaborat o novoj priključnoj snazi koji je izradio ovlašteni inženjer strojarstva za tehniku grijanja, što im također može prirediti i Gradska toplana. Ako je elaboratom utvrđeno da je iz određenih razloga snaga promijenjena, Gradska toplana izdaje novu termoenergetsku suglasnost, krajnjim kupcima dostavlja novi ugovor te će napraviti promjena u obračunu troškova toplinske energije.

Karlovac Grad Karlovac pridružuje dvije nove aplikacije smart-city rješenjima Aplikacije za razgledavanje grada i praćenje kvalitete zraka

Velike uštede zgrada

U Karlovcu imamo pozitivne primjere zgrada koje su nakon podnošenja zahtjeva za smanjenje priključne snage smanjile snagu i do tri puta.

Pozitivan je primjer i zgrade na adresi Maksimilijana Vrhovca.

– U našoj je zgradi 16 stanova te četiri poslovna prostora. Zgrada je građena prije 40 godina i nismo imali dobru energetsku učinkovitost. Stoga smo prije pet godina s upraviteljem Inkasatorom krenuli u izradu dokumentacije i ostvarili sufinanciranje putem Fonda za zaštitu okoliša za izradu certifikata i projekta. Pokušali smo dobiti sufinanciranje za same radove, ali kako nismo arhitektonska cjelina, nismo zadovoljili uvjete te smo odlučili samostalno financirati radove. Ukupna je investicija oko 830.000 kuna, od čega smo izdvojili 350.000 kuna iz sredstava pričuve, a uz pomoć Inkasatora ostatak sredstava osigurali smo putem kreditne linije – rekao je predstavnik suvlasnika Vladimir Knapić.

Nova karlovačka atrakcija Radovi na Nikola Tesla Experience Centru u punom jeku

Taj ulaz ide u potpunu energetsku obnovu temeljem sagrađenog projekta. Na zgradi se radi toplinska izolacija postavljanjem kamene vune debljine 15 cm, prema negrijanom prizemlju stavlja se isto kamena vuna debljine 16 cm. S obzirom na to da je krov ravan i da bi se u ravnopravan položaj stavili stanovi koji su pod krovom, krovište će se izolirati kamenom vunom od 16 cm i staviti nova hidroizolacija.

– Vjerujem da će nakon obnove zgrada dostići uštedu i do 50 posto – zaključio je Tomislav Franjković, voditelj tehničkog odjela Inkasatora.