Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovački predstavnici suvlasnika prvi upućeni u novu strategiju energetskog razvoja do 2030.

Za projekte energetske učinkovitosti u 2020. osigurano dva milijuna kuna

Karlovac
1/3
Foto: Grad Karlovac
Prijedlog Strategije trenutno je u saborskoj proceduri, donošenje se očekuje krajem godine, a početak primjene početkom 2020. Zadnja strategija donesena je 2009.

Godišnji skup predstavnika suvlasnika stanara koji je održan u Karlovcu u organizaciji upravitelja, tvrtke Inkasator, održan je na temu nove Strategije energetskog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. te programa koje Grad Karlovca planira u 2020.

Skupu je prisustvovalo 246 predstavnika uz predstavnike Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca – Korana, Udruge suvlasnika – stanara grada Karlovca, Udruge Potrošač te direktore komunalnih tvrtki Grada Karlovca. Ovo je jedan od načina na koji se može izravno komunicirati upravo sve ono što nosi energetska strategija i na koji način gradovi, županije i građani mogu aktivno sudjelovati u njenoj realizaciji i provedbi.

Ulaganje u školstvo, infrastrukturu, socijalu, gospodarstvo... Proračun Karlovca za 2020. godinu iznosi 369,3 milijuna kuna

Korištenje vlastitih resursa

Prijedlog Strategije trenutno je u saborskoj proceduri, donošenje se očekuje krajem godine, a početak primjene početkom 2020. Zadnja strategija donesena je 2009.

– Ovo je potpuno drugačija strategija od prethodne u smislu naglaska na klimatskim i energetskim ciljevima, značajnom smanjenju emisije stakleničkih plinova, velikom udjelu održivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti. Osim što je bitna za tvrtke energetskog sektora bitna je i za građane, za jedinice lokalne i regionalne samouprave – istaknula je na skupu Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora energetike i zaštite okoliša HGK-e.

Okupljenima je predstavila smjernice nove strategije.

– Osnovne smjernice su maksimalno korištenje mogućih vlastitih resursa koje imamo. Konkretno je orijentirana na obnovljive izvore energije, a Hrvatska se strateški opredijelila da će značajno ulagati u obnovljive izvore energije, prije svega u energiju vjetra i sunca, ali i u korištenje geotermalne energije, biomase i bioplina. U odnosu na druge članice EU ili prosjek EU, Hrvatska već sada ima visok udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije koji negdje iznosi i 28 posto. Do 2030. smo si postavili cilj da ćemo taj udio povećati na više od 32 posto, negdje čak i 38 posto, dok si je EU postavila cilj udio povećati na 32 posto na razini cijele EU – kazala je Marija Šćulac Domac.

Hrvatsku očekuje veliki investicijski ciklus, puno ulaganja u nova postrojenja, elektrane i obnovljive izvore energije. EU ima cilj do 2050. postati klimatski i ugljično neutralna, a to znači da ne bismo više koristili fosilna goriva, ne bismo imali emisije CO2 već bi se sva energija proizvodila iz obnovljivih izvora energije.

Održana završna konferencija projekta „Sva lica knjiga – SLIKA“ U dvije godine opremili učionice i knjižnice, imali terensku nastavu...

– Najveći izazov realizaciji strategije je financiranje koje ne smije ići samo iz javnih resursa, proračuna. Očekujemo veliki udio i veliki angažman privatnog sektora. Procjene govore da će nam do 2050. trebati više od 400 milijardi kn da bismo osigurali realizaciju svih previđenih projekata. Veliki dio sredstava dolazi iz fondova EU, iz novog okvirnog programa. U novom programskom ciklusu EU povećava udio u budžetu s 20 posto na 25 posto za projekte smanjenja emisije CO2 i za borbu protiv klimatskih promjena. Definitivno možemo očekivati sufinanciranje kroz programe EU, možemo očekivati i sufinanciranje nacionalnim sredstvima kroz FZOE-u. Sljedeće godine očekujemo novi program za obnovu višestambenih zgrada, obiteljskih kuća, ustanova – objasnila je Šćulac Domac te zaključila: – Sigurno ćemo doći do smanjenja potrošnje energije, potrošnje goriva koje onečišćuje okoliš i pokrenuti lokalni investicijski ciklus kojim idemo prema niskougljičnom društvu u kojem Hrvatska definitivno mora biti predvodnik.

Grad Karlovac već nekoliko godina sufinancira projekte energetske učinkovitosti koje provode građani te intenzivno radi na projektu korištenja geotermalne energije na području grada.

– U konzultaciji s upraviteljima predvidjeli smo za sljedeću godinu 2 milijuna kuna za sufinanciranje raznih projekata građana u području energetske učinkovitosti. Obuhvatit ćemo energetsku obnovu zgrada, izgradnju stanica za podizanje tlaka te sufinanciranje uređenja pročelja u staroj gradskoj jezgri – Zvijezdi. Protekle dvije godine sufinancirali smo ugradnju internih vodomjera sa 1,5 milijuna kuna. Cilj nam je i dalje s našim gradskim tvrtkama pružati najkvalitetnije usluge uz što povoljniju cijenu, te podržavati direktnu komunikaciju s građanima jer iz toga proizlaze kvalitetne odluke i projekti – istaknuo je gradonačelnik Karlovca, Damir Mandić.

Veliki projekt u Čađavici Gradit će se regionalna klaonica

Obnova dugoročno korisna

Direktorica Inkasatora Ivana Fočić kazala je da tradicionalno svake godine na skupu predstavnika nastoje obraditi teme koje su vezane za upravljanje i koje su aktualne.

– Strategija još nije aktualna, ali će sigurno u javnosti biti kada krene primjena,a to je sljedeće godine. Ova strategija je važna za donošenje kvalitetnih odluka o investicijama koje provode naši suvlasnici. Radi se o znatnim ulaganjima koja treba usmjeriti dugoročno. Obzirom je jedna od smjernica energetska učinkovitost važno je da građani znaju što nas očekuje na području energetike u budućnosti jer moramo znati da su karlovačke zgrade u najvećem dijelu energetski neučinkovite, da od izgradnje nisu obnavljane. Stoga su sadašnja ulaganja u obnovu dugoročno korisna – kazala je direktorica I. Fočić.