Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Ulaganje u školstvo, infrastrukturu, socijalu, gospodarstvo...

Proračun Karlovca za 2020. godinu iznosi 369,3 milijuna kuna

1/3
Foto: Grad Karlovac
U siječnju očekujemo potpisivanje ugovora, a time i početak realizacije projekta Karlovac II u idućoj godini; obnova komunalne infrastrukture na području čitavog grada, rekao je gradonačelnik Mandić

Proračun Grada Karlovca za 2020. godinu bit će šest posto veći nego što je bio u ovoj godini i iznosit će 369,3 milijuna kuna. Kao i prijašnjih godina, Grad će i dalje ulagati u školstvo, obnovu vrtića, u razvoj poduzetništva, u obnovu gradske infrastrukture, izdvajat će znatna sredstva za socijalu, stipendije za učenike i studente, turizam, gospodarstvo, kulturu.

Advent u Karlovcu sadržajno će i ove godine biti jedan od najbogatijih u Hrvatskoj Karlovačka Čarolija susreta započinje prvom Adventskom utrkom

No Karlovac će, najavio je gradonačelnik Damir Mandić, i sljedeće godine biti veliko gradilište. S obzirom na brojne projekte čija realizacija počinje, Karlovac će biti gradilište i idućih tri do pet godina.

Niz radova

– U siječnju očekujemo potpisivanje ugovora i početak realizacije projekta Karlovac II u idućoj godini; obnova komunalne infrastrukture na području čitavog grada, te prve lopate i bagere u sklopu projekta, možemo očekivati i u karlovačkoj Zvijezdi, naselju Drežnik – Hrnetić. Upravo kompletna obnova komunalne infrastrukture najstarijeg dijela grada preduvjet je za bilo kakva promišljanja i ulaganja u Zvijezdi. Iduće godine gradit ćemo i novu cestu koja će biti obilaznica Zvijezde. Usuglašena je njezina trasa, no moramo otkupiti još neka zemljišta. Rješavat će se kanalizacije i odvodnja na Jamadolu. S Hrvatskim cestama imamo 15-ak projekata; od radova na obnovi ceste D6 što se nastavlja i iduće godine, do gradnje rotora na cesti D1 u Logorištu i obilaznice Turnja te gradnje nogostupa na Tušiloviću i u Zagrebačkoj ulici. Hrvatske vode otvaraju nova gradilišta na sustavu obrane od poplava; nakon Logorišta, sada dolazi na red gradnja sustava za obranu od poplava na Turnju i u Mostanju. Osim toga, započinjemo i s nizom manjih projekata, poput gradnje doma u Mostanju. Od velike nam je važnosti i to što ćemo u 2020. godini komunalno opremiti Poslovnu zonu u Gornjem Mekušju. To je trenutno jedina zona u vlasništvu Grada koju želimo ponuditi investitorima i gdje očekujemo prve ulagače već u idućoj godini, a zatim pokretanje proizvodnje i nova radna mjesta – kazao je D. Mandić.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Gradsko vijeće danas o proračunu Za dvoranu 10 milijuna, novi vrtić za 8,2 milijuna kn

Provođenje novog sustava gospodarenja otpadom usklađenog sa svim zakonskim propisima, gradonačelnik je izdvojio kao važan segment rada u 2020. godini, uz koji se veže i nastavak sanacije gradskog deponija Ilovac s ciljem da do 2023. godine on bude zatvoren.

Nadam se da ćemo sljedeće godine imati i konkretne rezultate vezane uz veliki državni razvojni projekt za grad Karlovac, a to je drugi kolosijek pruge Leskovac-Karlovac. Po najavama koje imamo, to je vrlo izgledno. Osim toga, očekuju nas izmjene GUP-a koje će ići i u smjeru poticanja gospodarstva. Velikim gospodarskim subjektima ćemo izmjene i sve mogućnosti prezentirati kako bi mogli dati svoje prijedloge. Radit ćemo i Urbanistički plan uređenja desne obale Korane što je veliki potencijal za razvoj grada. Predvidjeli smo i iznos od 750.000 kuna za sufinanciranje energetskih obnova višestambenih zgrada, ali i 650.000 kuna za sufinanciranje obnova pročelja objekata u Zvijezdi. Zainteresirani će se moći prijaviti na natječaje – pojasnio je gradonačelnik Mandić.

Novi sportski treneri

Pojasnio je da Grad tri godine zaredom ciljano izdvaja sve više novca za sport, pa su ulaganja i za milijun kuna veća nego prije. Iduće će godine osigurati sredstva za plaće novih 12 sportskih trenera u klubovima koje će odabrati Karlovačka Športska zajednica. Iduće će godine Grad dio novca izdvojiti i za kotizacije za natjecanja i za rad sudaca.

Foto: Grad Karlovac

U hostelu Karlovac svake godine odmara se sve više gostiju Hostel Karlovac do sljedećeg ljeta imat će novu kuhinju i tri nova apartmana

– Iduće će godine biti završena gradnja i bit će otvoren novi vrtić u naselju Mahično, a planiramo i temeljnu obnovu vrtića Dubovac, kako unutrašnjosti tako i okoliša i parkirališta. Naša ulaganja u gradske vrtiće, za što smo kroz osam godina izdvojili 86 milijuna kuna, pa imamo i 25 posto više mališana u vrtićima, iduće će godine bit će zaokružena. Ulaganje u turizam; manifestacije koje su postale prepoznatljive za Karlovac, važne su nam i ubuduće, posebno u segmentu očuvanja naše tradicije i baštine – dodao je Damir Mandić.