Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
U hostelu Karlovac svake godine odmara se sve više gostiju

Hostel Karlovac do sljedećeg ljeta imat će novu kuhinju i tri nova apartmana

1/2
Foto: Grad Karlovac
Hostel Karlovac smješten je uz samu obalu s vlastitom plažom koju mnogi smatraju jednom od najljepših na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri

Rijetko koji grad u Hrvatskoj poput Karlovca posjeduje svoj hostel. Hostel Karlovac na Jadranskoj obali kao dječje odmaralište otvoren je prije više od šest desetljeća. Popularna vila Dalmatinka najprije je tako postala Karlovačko dječje odmaralište, a nakon toga hostel Karlovac. Od tada do danas hostel je postao sinonim za okupljanje mladih generacija, ne samo Karlovčana. Smješten uz samu obalu s vlastitom plažom koju mnogi smatraju jednom od najljepših na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri već godinama svojim sadržajima privlači velik broj posjetitelja.

Potrošnja energije smanjit će se za gotovo 72 posto Započela obnova doma u N. Mihaljevcima

Omiljeno školarcima

Hostel ima dvokrevetne i višekrevetne sobe i nudi smještaj za 391 osobu, te restoran u kojem može ugostiti 400 osoba. Tu su i ljetna terasa, kongresna i kinodvorana, niz sportskih terena, dječja stijena za penjanje, parkiralište i kafić, a cijeli prostor kvalitetno je pokriven bežičnom internetskom mrežom.

Foto: Grad Karlovac

– Slobodno se može reći da je u posljednje vrijeme hostel postao prepoznatljiv po posebno osmišljenim programima Škole u prirodi koji prolaze karlovački osnovci, ljetovanju vrtićanaca i mnogobrojnim sportskih kampovima. I dok školarci dolaze u predsezoni i posezoni, sportaši i ostali gosti pune glavnu sezonu. Mnogi sportski kampovi kao što su Gimnastički i Rukometni kamp u Selcu održavaju se više od dva desetljeća, a ove godine najmasivniji je bio 10. Judo kamp na kojem je sudjelovalo više od 800 sudionika iz 28 zemalja. Tu su još nogometni, teniski, karate, boksački, košarkaški i te-kvon-do kampovi – kazao je Dario Smojver, direktor hostela Karlovac.

Poput ostalih turističkih destinacija, tako i hostel zadnjih nekoliko sezona redovito bilježi porast broja noćenja i gostiju. U prosjeku, godišnje ga posjeti više od 6000 gostiju iz 28 zemalja te ostvare više od 30.000 noćenja. Zanimljiv je i podatak da je ove godine bilo 9 posto više gostiju koji su ostvarili 2 posto više noćenja, a posebno veseli podatak od 12 posto više pojedinačnih dolazaka Karlovčana koji su odlučili ljetovati u svom hostelu.

ULAGANJE HRVATSKIH CESTA Dva kružna toka, rekonstrukcija državne ceste...

– U dogovoru s Gradom osmišljena je jasna strategija razvoja i započeli smo s ozbiljnim ulaganjima kako bi se karlovačka djeca, školarci, sportaši i ostali žitelji Karlovca i županije još bolje osjećali u svom najdražem odmaralištu i morskom okupljalištu.

Montažne kućice

U posljednje dvije godine u rekonstrukciju i obnovu objekta uloženo je 1,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, a koliko je Gradu Karlovcu važan hostel najbolje potvrđuje činjenica da će do kraja ove godine biti uloženo više od milijun kuna, od kojih je sam Grad financirao 514.000 kuna. Zahvaljujući toj investiciji, hostel će zasjati u novom ruhu, a njegovi gosti od iduće godine imat će na raspolaganju i moderno uređenu kuhinju po standardima HASAP-a od 300 metara četvornih, te tri potpuno nova apartmana. Uz to u planu je i postavljanje triju montažnih kućica visoke klase koje će moći primiti do šest osoba u punom komforu. Također je napravljena i izmjena GUP-a čime je ostvaren prvi preduvjet za buduća ulaganja u projekt gradnje bazena i natkrivanja sportskog igrališta, odnosno gradnje natkrivene sportske dvorane. Krajnji cilj je u sljedećih 5 do 6 godina u potpunosti modernizirati hostel i približiti ga željama gostiju – dodao je direktor Smojver.

Gosti imaju na raspolaganju i niz ostalih aktivnosti jer hostel je otvoren tijekom cijele godine. I dok karlovački mališani najviše dolaze radi škole u prirodi, kupanja i niza sportskih kampova, pa ih je tako ove godine bilo 1112, u hostelu se održavaju i škole stranih jezika, ali i seminari, stručna usavršavanja, team buildinzi, radionice.