Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac pridružuje dvije nove aplikacije smart-city rješenjima

Aplikacije za razgledavanje grada i praćenje kvalitete zraka

Karlovac
1/3
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Jedan su od rijetkih gradova koji su uveli eVrtiće, a uskoro će svima omogućiti da se digitalnim putem prijavljuju na razne natječaje Grada

Grad Karlovac jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj s izrađenom strategijom Pametnog grada, a prema studiji konzultantske tvrtke Apsolon o digitalnoj spremnosti gradova, izdvaja se kao drugi najbolji srednji grad u zemlji s iznadprosječnom digitalnom spremnošću.

U hostelu Karlovac svake godine odmara se sve više gostiju Hostel Karlovac do sljedećeg ljeta imat će novu kuhinju i tri nova apartmana

Zelen i zdrav grad

Smart-city rješenjima kojima razvoj usmjeravaju prema konceptu pametnog grada, sada planiraju pridružiti i dvije nove aplikacije. Fondu za zaštitu okoliša prijavili su nedavno dva nova projekta: turističku aplikaciju ‘Enjoy My City’ vrijednu 303.750 kuna, te sustav za praćenje kvalitete zraka vrijedan oko 248.000 kuna.

Aplikacija ‘Enjoy My City’ korisnicima će pružati informacije o svim gradskim znamenitostima, čime će se na suvremen način promovirati lokalna turistička i kulturna ponuda što će pomoći i jačanju gospodarstva. Aplikacija će funkcionirati tako što će povezati sve važne točke u interesne rute koje će biti geo tagirane, a odabirom rute uključit će se navigacija svake sljedeće. Svaka ruta ima 10 interesnih točaka, a dolaskom do njih, skupljaju se određeni bodovi. U prvoj fazi projekta, bit će uvedene tri rute od kojih će jedna biti biciklistička, a dvije pješačke. Završetkom obilaska rute i sakupljanjem bodova, omogućava se popust prilikom kupovine ulaznica ili određenih lokalnih proizvoda na odabranim prodajnim mjestima. Korisnici aplikacije primarno su turisti, ali i stanovnici Grada i okolice te škole i školska djeca koja aplikaciju mogu koristiti u obrazovne svrhe.

KVALITETNIJI TRENINZI Vrhunac ulaganja u sportske terene – obnova na stadionu “Branko Čavlović”

Što se, pak, sustava za mjerenje kvalitete zraka tiče, projektom bi se u centar grada postavila mjerna stanica koja će prikupljati i analizirati podatke o kvaliteti zraka. Prikupljeni podaci koristili bi se i za izradu strategija sa svrhom održavanja kvalitete zraka na zadovoljavajućoj razini. Grad se time želi promovirati kao ‘zelen i zdrav’ grad, s obzirom na ulaganja u uređenje zelenih površina i brigu o kvaliteti zraka.

No, Karlovac već ima implementirana brojna druga pametna rješenja. Poput E-planova, odnosno baze podataka o prostorno planskoj dokumentaciji kojim su nadogradili gradski interni sustav (GIS) koji koriste djelatnici gradske uprave. EU novcem su, preko projekta WiFi4EU osigurali novac za uspostavu besplatnog interneta na javnim prostorima, a pripremaju i uvođenje širokopojasnog interneta na područjima na kojima ne postoji dostatan komercijalni interes.

U potpunosti su digitalizirali, optimizirali i centralizirali financijske procese u Gradu, a uveli su i objedinjenu javnu nabavu kojom bi se uštedjelo minimalno 20 posto sredstava.

Radi transparentnije komunikacije s građanima, uvedeno je praćenje sjednica Gradskog vijeća preko YouTube kanala Grada Karlovca, a vijećnici materijale ‘prate’ korištenjem prijenosnih računala jer su svi materijali u digitalnom obliku. Planiraju i uvođenje eRačuna.

Jedna od najbitnijih nadogradnji je integracija s proračunom Grada. Na primjer, čim se potpiše ugovor na teret grada, ta sredstva se automatski rezerviraju u proračunu, a ne kao do sada, da referent to mora ručno pratiti – pojašnjavaju u Gradu Karlovcu.

Karlovačka Aquatika proslavila 3. rođendan Muzej rijeka koji je promijenio turističku sliku grada

U Karlovcu je i proces održavanja prometnica i infrastrukture stopostotno digitaliziran. Tako se prijave kvarova, nepravilnosti i ostali problemi prijavljuju preko mobilne aplikacije, nakon čega ovlaštene osobe u Gradu prijavu prosljeđuju ovlaštenim tvrtkama.

Očitanje struje i vode

Jedan je to od rijetkih gradova koji je uveo eVrtić; prijava za upis u vrtiće obavlja se digitalnim putem, a uskoro će svima omogućiti da se digitalnim putem prijavljuju na razne natječaje Grada; stipendije, poticaje i ostalo. Umrežavanjem s vanjskim subjektima digitalno bi se i provjeravali podaci podnositelja zahtjeva.

– Nastojimo naše poslovne procese uskladiti s potrebama građana i usluge učiniti što dostupnijima. Pripremamo projekte koji bi se mogli financirati novcem EU u sljedećoj financijskoj perspektivi. Na tom tragu izuzetno nam je važan projekt širokopojasnog interneta – PRŠI, kako bi se razvojem infrastrukture podigao standard svima na području cijelog grada. Ne trudimo se samo ići u korak s vremenom, nego i biti korak ispred – kaže gradonačelnik Damir Mandić

Jedan od posljednjih iskoraka je i SenzoriKa, projekt daljinskog očitanja brojila i senzora za potrošnju energenata i vode u suradnji s tvrtkama Odašiljači i veze i Končar – elektronika i informatika. Vrijednost projekta je 526 tisuća kuna, a u njemu financijski osim Grada sudjeluju i tvrtke Mladost, Vodovod i kanalizacija, Gradska toplana i Čistoća koje se umrežavaju u zajednički sustav, pa će svi podaci vezani uz kvalitetu zraka, parkiranje, daljinsko očitanje brojila vodomjera, daljinsko očitanje spremnika otpada biti umreženi.