Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Sastanak župana Božidara Longina s gradonačelnicima i načelnicima

Uvodimo red u divlje čartere, kampere, glisiranje...

Sastanak župana Božidara Longina s gradonačelnicima i načelnicima
Foto: Zadarska županija
Uskoro ćemo se sastati i s predstavnicima policije, carine i lučkih uprava i dogovoriti kako spriječiti brojne potencijalne prekršaje, poručio je zadarski župan Božidar Longin

Radi nastavka dogovorene suradnje Zadarske županije i jedinica lokalne samouprave župan Božidar Longin u Domu županije održao je redovni radni sastanak s predstavnicima gradova i općina. Među brojnim aktualnim temama razgovaralo se i o pripremi ljetne sezone.

Zadarska županija Pripremni turnir ZDBT Košarkaški as Yao Ming mogao bi doći u Zadar

– S obzirom na očekivane brojke dolazaka turista u sezoni, trebamo biti u redovitoj koordinaciji sa svim službama. Prošle su nas sezone pogodile elementarne nepogode, ponajprije požari, a ove godine, poučeni tim iskustvima, moramo biti maksimalno spremni. Uskoro ćemo se sastati i s predstavnicima policije, carine, lučke kapetanije i lučkih uprava kako bismo dogovorili strategiju za sezonu, odnosno spriječili brojne potencijalne prekršaje poput divljih čartera, kampera, vezova i glisiranja. Reda mora biti – rekao je župan Longin.

Vodoopskrba arhipelaga

Za dodatno podizanje razine turizma važna je i infrastruktura, kao i zaštita okoliša.

– Često ističem važnost izgradnje odvodnje i vodovoda kao jedan od ključnih projekata za razvoj svake jedinice lokalne samouprave, koji uvelike utječe na turizam i poboljšava kvalitetu života stanovnika. U vrlo naprednoj fazi su četiri velike aglomeracije u županiji, biogradska, koja uključuje otok Pašman, aglomeracije Preko – Kali, Bibinje – Sukošan i aglomeracija koja uključuje grad Nin i općine Privlaka, Vrsi i Vir, za koju je već potpisan ugovor od 400 milijuna kuna. Već smo održali radne sastanke sa svrhom da preostale lokalne jedinice lokalne uključimo u zajedničku aglomeraciju Novigradsko more. Jedan od ključnih ciljeva mojeg mandata je riješiti vodovod i odvodnju u svim dijelovima županije – poručio je župan.

Božo Galić i Božidar Longin Vukovarski i zadarski župan spajaju zelenu i plavu Hrvatsku Gosti na kruzerima uskoro bi mogli jesti slavonske poljoprivredne proizvode

Zadovoljstvo sastankom izrazio je načelnik općine Sali Zoran Morović.

– Zahvaljujem županu koji je požurio projekt vodoopskrbe zadarskog arhipelaga. Studijom je zaključeno da je najbolje rješenje povezivanje vodovoda s kopna preko otoka Ugljana. Mi na Dugom otoku zimi imamo 1500 stanovnika, a taj broj ljeti dođe i do 10.000. Vjerujem da ćemo uz pomoć županije riješiti projektnu dokumentaciju da se projekt privede do razine kandidiranja za EU sredstva – rekao je Morović.

Zadarska županija Posjet veleposlanika Juraja Priputena Slovaci dosad u Zadarsku županiju uložili 120 milijuna eura

Načelnik Općine Poličnik i saborski zastupnik Davor Lončar uz najavu novih projekata u poslovnim zonama koji bi trebali osigurati više od 1500 novih radnih mjesta, pohvalio se i zamahom ruralnog turizma u svojoj općini.

– Imamo stotinjak kuća za odmor i čak 60 bazena, koji su u velikoj mjeri sufinancirani sredstvima EU ili Ministarstva turizma. Apartmani su popunjeni od svibnja do listopada, a rezervacija ima cijelu godinu – kazao je Lončar.

Mi smo županija u malom

I načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić pohvalio se većim brojem kuća za odmor u zaleđu.

– Mi smo Zadarska županija ‘u malom’, jer u sastavu općine imamo otok Babac, tri priobalna mjesta i tri mjesta u zaleđu. Očit je napredak turizma u zaleđu, a tamošnje kuće za odmor bilježe i veću popunjenost od apartmana uz more. Moram pohvaliti župana Longina koji svojim suradnicima ulaže veliku energiju kako bi održao redovite sastanke s JLS-ima. Longin i na nacionalnoj razini lobira za nas, pogotovo u Hrvatskim vodama, i to nam je izuzetno važno – poručio je Pelicarić.

Opća bolnica Zadar Objavljeno financijsko izvješće županijskog medicinskog sektora Opća bolnica Zadar 2017. godinu završila s dva milijuna kuna plusa