Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Za obrazovanje izdvajamo 62 posto proračunskih sredstava, rekao je župan Stričak

Ove školske godine učenici se s natjecanja vratili sa 101 medaljom

storyeditor/2024-07-05/Nagradeni_ucenici__1___1_.jpg
1/4
Foto: Varaždinska županija 101 ponos županije Za nagrađene učenike, njihove mentore, roditelje i ravnatelje organiziran je prijem
Na međunarodnim natjecanjima osvojili su 13 prvih mjesta, a 33 na državnim – 10 u znanju, 13 u strukovnim zanimanjima, 4 u glazbi, jedno u natjecanju školsko-sportskih društva te 5 u kategoriji učenika s teškoćama u razvoju

Učenici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije koji su sudjelovali na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, kao i smotrama, kući su se vratili sa 101 osvojenom medaljom. Upravo za njih te njihove mentore, roditelje i ravnatelje odgojno-obrazovnih ustanova župan Anđelko Stričak, zajedno s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu i sport na čelu s pročelnikom dr. sc. Miroslavom Huđekom, priredio je prijem u atriju Županijske palače.

– Od otvorenja prve Googleove učionice budućnosti do Newtonove sobe, jedinih simulatora letenja i vožnje motornim vozilima kao i niz drugih ulaganja u obrazovanje – po tome će, među ostalim, ostati upamćena ova školska godina. A kad govorimo o uspjesima naših učenika, važno je naglasiti da su oni osvojili ukupno 101 medalju na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama te nam time pružili 101 razlog da budemo ponosni na njih i njihove uspjehe. Od 33 osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima i smotrama, deset je osvojenih u znanju, 13 u strukovnim zanimanjima, četiri u glazbi, jedno prvo mjesto u natjecanju školsko-sportskih društva te pet prvih mjesta u kategoriji učenika s teškoćama u razvoju. Ujedno, naši učenici na državnim natjecanjima i smotrama osvojili su i 24 druga mjesta te 18 trećih. S međunarodnih natjecanja, od robotike, informatike, matematike, naši su se učenici vratili s ukupno 13 zlatnih, 4 srebrne i 9 brončanih medalja – naveo je župan Stričak istaknuvši kako Varaždinska županija 62 posto proračunskih sredstava izdvaja upravo za obrazovanje.

Napredak u Centru izvrsnosti

Jedan od osvajača medalja je i učenik Pete osnovne škole Varaždin, Matej Križanić, državni prvak iz matematike te brončani na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Učenici nagrađivane varaždinske Glazbene škole na koncertu u Musikvereinu u Grazu
Foto: Varaždinska županija Učenici nagrađivane varaždinske Glazbene škole na koncertu u Musikvereinu u Grazu

– Juniorska balkanska matematička olimpijada najkompetitivnije je natjecanje iz matematike za učenike osnovne škole. Konkurencija je bila iznimno jaka, tu sudjeluju najbolji matematičari iz raznih zemalja Europe i Azije – rekao je Matej Križanić koji se nada kako će se matematikom i dalje baviti u životu, a odličnu podlogu za napredak vidi u Centru izvrsnosti iz matematike koji pohađa i koji je, prema njegovim riječima, jedino mjesto gdje može s nekim sustavno raditi.

Nakon osvojenog četvrtog mjesta na međunarodnom natjecanju iz robotike u Južnoj Koreji, trećeg u Europi, te trećeg na svjetskom natjecanju – Franko Prikratki zlatom se ove godine okitio na RoboCup Junior EURO 2024. u Hannoveru, u kategoriji Soccer Light Weight Superteam Competition.

– Ovo je moje prvo mjesto osvojeno u Europi i baš sam ponosan na svoj uspjeh. U jako kratkom roku napravili smo izvrsne robote i radimo danonoćno. Izazov je izbalansirati svoje školske obveze i robotiku i gotovo sve svoje slobodno vrijeme koristim za hobi, ali ne žalim ni za čim, jer radim što volim i ostvarujem uspjehe kamo god dođem – samouvjereno je otkrio Franko Prikratki.

Ponosan na uspjeh učenika je i mentor Ivica Kolarić, inače voditelj Centra izvrsnosti za robotiku.

– Kad se s europskog natjecanja vratiš s devet medalja, četiri zlatne, jednom srebrnom i četiri brončane medalje, onda možeš reći – da, u samom smo vrhu u Europi, a i u svijetu u području robotike. I to ne samo ove godine, već dugi niz godina. Mi na početku školske godine imamo 120 učenika s kojima radimo i nakon tri-četiri mjeseca ostanemo na 80-ak učenika i onda s njima dolazimo do tih najboljih rezultata. Ove godine osvojili smo 85 medalja, što je rekord svih rekorda. Ponosan sam da sam uspio s učenicima osvojiti 11 Oskara znanja ove godine – rekao je Kolarić.

Glazbeni prvaci

U prijem najboljih učenika okupljene je uveo Pjevački zbor starijeg uzrasta "Uršuline zvjezdice" pod vodstvom Višeslava Jaklina, a koji je ove godine osvojio 1. mjesto i zlatnu plaketu na 67. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, dok je na događanju muzicirao državni prvak na udaraljkama – učenik Glazbene škole Andro Gotal.

Nekoliko dana prije prijema u županiji učenici Glazbene škole s kolegama iz Nice, Brunica, Ljubljane, Kopra i Sombathelya održali su u sklopu projekta Youth Orchestra Alpe Adria veličanstveni koncert u Musikvereinu u Grazu. Jedinstvenim simfonijskim orkestrom ravnao je maestro Juliano Rachlini, a izveli su 1. simfoniju Gustava Mahlera, poznatiju kao Titan simfonija.

storyeditor/2024-07-05/zag_b_sjednica_fo.jpg Županijska skupština donijela je rebalans proračuna za 2024. Rebalansom potpore za poduzetnike rastu 1,1 mil. € storyeditor/2024-07-04/PXL_020724_116992134.jpg Bespovratne subvencije Županije dobit će svi podnositelji koji ispunjavaju uvjete Županija pomaže poduzetnike početnike i poduzetnice storyeditor/2024-07-06/IMG_20240703_144754.jpg Umjetnički rad kolektiva Graffiti na gradele Mural kao vizualni podsjetnik na certifikat "Grad za mlade"