Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovar napokon može koristiti mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja

'Ovu ćemo priliku maksimalno iskoristiti. To je priznanje radu Grada Bjelovara'

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ministrica Gabrijela Žalac uručila je ugovore predstavnicima Bjelovara, Siska i Varaždina

Pet novih ugovora financiranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti veće od 204 milijuna kuna, potpisali su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric s korisnicima projekata. 

Župan uputio dopis Bajs pozvao premijera da sjednicu Vlade održi u Bjelovarskoj županiji

Prednosti za lokalnu sredinu

Nakon potpisivanja ugovora ministrica Žalac predstavnicima gradova Bjelovara, Siska i Varaždina uručila je Odluke kojima se svaki od navedenih gradova s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. – 2027. Potpisom ovih Ugovora u Kliniku za dječje bolesti Zagreb, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Grad Slavonski Brod i Općinu Špišić Bukovica uloženo je gotovo 166 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU.

– Projekti su to od izuzetne važnosti za svoje lokalne sredine, ali i mnogo šire područje te su usmjereni na zajednički cilj, unapređenje kvalitete života građana Hrvatske. Veliko mi je zadovoljstvo da danas nastavljamo širiti i ITU mehanizam. Uz postojećih sedam gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula), priliku za korištenje sredstava EU u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju dobit će još sedam gradova, a to su Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar. S današnjim danom donesene su i uručene sve Odluke o proširenju za navedene gradove – istaknula je ministrica Žalac.

trasiranje i označavanje ruta Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s ulaganjima u cikloturizam

Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te njihovo ulaganje u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Nakon ispunjenja preduvjeta definiranih Odlukama, gradovi Bjelovar, Sisak i Varaždin mogli bi biti proglašeni područjima na kojima se provode integrirana teritorijalna ulaganja i koristiti sredstva europskih fondova namijenjena održivom urbanom razvoju. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije tijekom 2018. i 2019. godine objavilo je 27 poziva ukupne vrijednosti više od 810 milijuna kuna za financiranje projekata u gradovima sudionicima ITU mehanizma, dok se objava preostalih 30-ak poziva očekuje do kraja ove i početkom iduće godine.

Dugo čekana prilika

Zadovoljstvo dobivenom prilikom korištenja sredstava putem ITU mehanizma nije krio gradonačelnik Bjelovara rekavši kako je dugo čekao ovu priliku te da je planira maksimalno iskoristiti. – Često sam se našao u situaciji kada sam poželio da i Bjelovar može koristiti ITU mehanizam te činjenicu da smo to uspjeli ostvariti smatram odličnim uspjehom, ali i priznanjem rada Grada Bjelovara.

Nećemo to olako shvatiti te ćemo u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje se pružaju – zaključio je gradonačelnik Hrebak.

"Doline" dobivaju nadogradnju Bjelovaru i drugo reciklažno dvorište, imat će najmodernije postrojenje za odlaganje otpada