Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
"Doline" dobivaju nadogradnju

Bjelovaru i drugo reciklažno dvorište, imat će najmodernije postrojenje za odlaganje otpada

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Na prostoru odlagališta otpada uskoro počinje gradnja reciklažnoga dvorišta koje bi trebalo biti dovršeno do kraja godine

Na prostoru odlagališta otpada Doline, uskoro počinje gradnja reciklažnoga dvorišta koje bi trebalo biti dovršeno do kraja godine. Vrijednost radova iznosi 6,139.334,44 kune, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 70% sufinanciranje toga projekta. U skladu s tim, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak potpisao je s izvođačima radova ugovor o izgradnji reciklažnoga dvorišta.

Uređeno i posloženo po pravilima Bjelovarski buvljak otišao iz strogog centra grada na mjesto “stare plinare”

Natječaj za sortirnicu

Podsjetimo, drugo je to reciklažno dvorište koje će biti u Bjelovaru. Prvo je otvoreno 1. lipnja 2016. u Masarykovoj ulici, pokraj Autobusnoga kolodvora, a sufinancirano je također novcem iz Fonda za zaštitu okoliša. Buduće reciklažno dvorište samo je dio projekta Centra za recikliranje otpada. Dario Hrebak ugovor o početku radova potpisao je s izvođačima radova, predstavnicima tvrtki Tehnix, Hidroregulacija. Voditeljica projekta je Ivana Jurković Piščević, ravnateljica Tehnološkog parka. Hrebak je kazao kako će u reciklažnom dvorištu građani moći besplatno odložiti papir, karton, plastiku, metalni otpad, limenke, stare baterije i akumulatore, staklo, otpadne gume, glomazni otpad, elektronički otpad, fluorescentne cijevi te manje količine građevinskog otpada.

– Provedbom projekta u prvoj godini u reciklažnom dvorištu moći će se odvojeno prikupiti 1100 tona komunalnog otpada, što je 0,09 posto odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na razini RH – poručio je gradonačelnik koji je kazao kako je ukupna vrijednost projekta 6,624.000 kuna, dok je Ugovor za izvođenje radova vrijedan 6,139.000 kuna, od čega su dodijeljena sredstva 4,5 milijuna kuna. Hrebak je obrazložio da je ovo samo početak, te da već u sljedećih godinu dana možemo očekivati investicije vrijedne blizu 100 milijuna kuna javnih nabava i natječaja vezanih za gospodarenje otpadom.

Reciklažno dvorište smješteno je u odvojku Industrijske ulice, na površini od 3493 četvorna metra Projektirani kapacitet oko 800 tona godišnje Požežani u reciklažno dvorište već mogu besplatno odlagati gotovo 40 različitih vrsta otpada

– Otvara se i natječaj za gradnju sortirnice, kompostane vrijednosti veće od 30 milijuna kuna. Očekuje nas proširenje Dolina, a u završnoj fazi je i sanacija odlagališta otpada u Grgincu – rekao je Hrebak.

U ime Zajednice ponuditelja, predsjednik tvrtke Tehnix Đuro Horvat istaknuo kako je ovo velik iskorak, kojim će Bjelovar u kratkom vremenskom periodu postati zelenim gradom europskih razmjera, a naglasio je i kako je ovo tek početak kružne ekonomije.

Sve je lako uz prave partnere

– Veseli me jer se ovo događa u gradu Bjelovaru, koji je sam po sebi grad europske kulture. Mi ćemo isporučiti najmoderniju tehnologiju, a cilj nam je potvrditi da otpad nije problem, samo treba odabrati prave partnere i pravu tehnologiju – kazao je Horvat.

Važno je napomenuti kako je međimurski grad Prelog jedini grad u Hrvatskoj koji ima najmodernije postrojenje za gospodarenje otpadom, a koristi se upravo tehnologijom tvrtke Tehnix, koja će biti zadužena i za bjelovarske Doline.

Bivši učenički dom postat će studentski dom sa smještajem za 60 osoba Gradonačelnik Hrebak i župan Bajs potpisali Sporazum o suradnji na projektu Studentskog doma Bjelovar bi mogao postati studentski grad već u sljedećih godinu dana