Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Projektirani kapacitet oko 800 tona godišnje

Požežani u reciklažno dvorište već mogu besplatno odlagati gotovo 40 različitih vrsta otpada

Reciklažno dvorište smješteno je u odvojku Industrijske ulice, na površini od 3493 četvorna metra
1/8
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Reciklažno dvorište Smješteno je u odvojku Industrijske ulice, na površini od 3493 četvorna metra, od čega je površina ograđenog dijela 2714 četvornih metara

U Požegi je otvoreno gotovo 5 milijuna kuna vrijedno reciklažno dvorište, čiju je gradnju i opremanje s 85 posto sredstava sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. Projektirani kapacitet je oko 800 tona otpada godišnje, a time će se postići i daleko veće količine odvojeno skupljenog otpada te smanjiti odlaganje otpada na način kako se to sada radi. Požežani u dvorište već mogu besplatno odlagati gotovo 40 različitih vrsta otpada.

Započeli radovi na obnovi knjižnice Lanac ljudi prenosio knjige u novi prostor

Novac EU za 142 takva projekta

– Naša ekonomija naslonjena je na turizam i nužno je Lijepu Našu sačuvati lijepom, ali i čistom. Upravo stoga reciklažna dvorišta, kao jedan od segmenata ukupnog sustava gospodarenjem otpadom, vrlo su važna, a iz Europske unije financirali smo posljednje dvije godine 142 ovakva projekta – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Gradonačelnik Darko Puljašić rekao je da je svjestan da se samo na dobrim i zdravim temeljima zaštite okoliša može graditi uspješna budućnost. Prema njegovim riječima, to je blago koje su Požežani posudili od svojih predaka, a koje trebaju čuvati i razvijati za svoju djecu.

Tradicija duga 320 godina Požeška Gimnazija doista se ima čime podičiti

– Od danas svi naši građani mogu zbrinjavati otpad na kvalitetan i odgovoran način, jer sada nema više niti jedan razlog da se otpad odbacuje u prirodu, i to otpad koji može biti vrijedna sirovina. Potrudit ćemo se da kroz edukaciju dodatno razvijamo svijest kako bi ovo reciklažno dvorište doista zaživjelo na najbolji i najučinkovitiji način – istaknuo je Puljašić.

Reciklažno dvorište namijenjeno je odvojenom sakupljanju te privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada. Smješteno je u odvojku Industrijske ulice, na površini od 3493 četvorna metra, od čega je površina ograđenog dijela 2714 četvornih metara. Opremljeno je odgovarajućom opremom za prihvat različitih otpadnih materijala, ovisno o njihovom agregatnom stanju, veličini i gustoći. Zanimljivo, spremnike su prvi koristili mališani iz požeškog dječjeg vrtića, dajući tako poticaj i odraslima.

Među prvih deset gradova u Hrvatskoj Požega za poduzetnike izdvaja 1,78% proračuna

Nema sankcija

– Dvorište mogu koristiti svi korisnici sustava odvoza otpada uz prethodno odvajanje otpada. Sankcije nisu predviđene, želimo ljude najprije educirati, dati im potrebne informacije i sigurni smo da će vrlo brzo velik broj građana koristiti dvorište – pojasnio je direktor požeškog Komunalca Anto Bekić.

Tradicionalno natecanje u pripremi popularnog jela “na žlicu” Slavonski čobanac obitelji Ćorluka i ove godine najbolji na Požeškom kotliću