Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Hrvatski otočni proizvod za 2018.

Oznaku HOP dobilo 19 proizvođača iz županije, najviše ih je iz Tkona

Dodjela oznake HOP u Hvaru
Foto: Zadarska županija
Svake godine u sklopu Škrapinga održava se i Sajam otočnih proizvoda koji okuplja proizvođače s gotovo svih naših otoka

Grad Hvar bio je domaćin svečane dodjele oznake “Hrvatski otočni proizvod (HOP)” za 2018. Plakete oznake HOP za 57 proizvođača i 91 proizvod i proizvodne linije podijelili su premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. Iz Zadarske županije, ovu je oznaku dobilo 19 proizvođača s otoka Ugljana, Pašmana, Iža i Paga, a upravo su proizvođači s područja Općine Tkon među najnagrađivanijima.

Ulica Kuntrata u Tkonu U Tkonu započelo uređenje ulice Kuntrata u staroj jezgri Iz stare ulice miču betonski zastor, opet će biti u kamenu

Dobitnici oznake HOP iz Tkona su KUD Kunjka za tradicijske slastice hroštule i pricipalji, OPG Marin Zalović za keks maslinko, Ugostiteljski obrt Trta-Mrta za sušene krakove hobotnice, OPG Katica Mušćet za začinsku sol Tkoneta, OPG Neven Brzić za djevičansko maslinovo ulje i kunjske frite, OPG Stjepan Smoljan za marinirane šparoge i OPG Ante Grdaš za kremu i balzam od lavande. Projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom HOP pokrenulo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 2007. s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih proizvoda na hrvatskim otocima. Na području općine Tkon 33 proizvoda označeno je oznakom HOP, od čega su dva nematerijalna – međunarodna manifestacija Škraping i Glagoljaško pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola iz Tkona. U Tkonu se nalazi i sjedište Udruge Poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod, a njegova voditeljica Julijana Radović – Longin istaknula je činjenicu kako je upravo manifestacija Škraping bila poticaj razvoju projekta vizualnog označavanja ovom oznakom na području Tkona.

Tkon Od listopada ove godine općina postala članica kulturne organizacije, jedina u Zadarskoj županiji Općina Tkon nova članica organizacije Europa Nostra

– U pogledu budućeg razvoja HOP-a naglasak će biti na prehrambenim proizvodima. Svake godine u sklopu Škrapinga održava se i Sajam otočnih proizvoda koji okuplja proizvođače s gotovo svih naših otoka, a većina proizvoda koji se izlažu označena je ovom prestižnom oznakom – istaknula je Julijana Radović-Longin.

Općina Tkon prepoznala je važnost ovog projekta i konstantna je potpora poticanju otočne proizvodnje. Naime, ovogodišnjim, ali i ranijim dobitnicima HOP-a te drugim uzvanicima organizirala je put na Hvar. A dan nakon svečane dodjele, bio je organiziran posjet odabranim OPG-ovima na Hvaru pa su posjetitelji imali priliku vidjeti lokalnu proizvodnju, ali i isprobati domaće gastronomske delicije.

CroVespa 2018. na rivi u Tkonu CroVespa 2018. Rivu u Tkonu ispunilo 400 zaljubljenika u legendarnu Vespu