
Grad Hvar bio je domaćin svečane dodjele oznake “Hrvatski otočni proizvod (HOP)” za 2018. Plakete oznake HOP za 57 proizvođača i 91 proizvod i proizvodne linije podijelili su premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. Iz Zadarske županije, ovu je oznaku dobilo 19 proizvođača s otoka Ugljana, Pašmana, Iža i Paga, a upravo su proizvođači s područja Općine Tkon među najnagrađivanijima.
Dobitnici oznake HOP iz Tkona su KUD Kunjka za tradicijske slastice hroštule i pricipalji, OPG Marin Zalović za keks maslinko, Ugostiteljski obrt Trta-Mrta za sušene krakove hobotnice, OPG Katica Mušćet za začinsku sol Tkoneta, OPG Neven Brzić za djevičansko maslinovo ulje i kunjske frite, OPG Stjepan Smoljan za marinirane šparoge i OPG Ante Grdaš za kremu i balzam od lavande. Projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom HOP pokrenulo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 2007. s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih proizvoda na hrvatskim otocima. Na području općine Tkon 33 proizvoda označeno je oznakom HOP, od čega su dva nematerijalna – međunarodna manifestacija Škraping i Glagoljaško pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola iz Tkona. U Tkonu se nalazi i sjedište Udruge Poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod, a njegova voditeljica Julijana Radović – Longin istaknula je činjenicu kako je upravo manifestacija Škraping bila poticaj razvoju projekta vizualnog označavanja ovom oznakom na području Tkona.
– U pogledu budućeg razvoja HOP-a naglasak će biti na prehrambenim proizvodima. Svake godine u sklopu Škrapinga održava se i Sajam otočnih proizvoda koji okuplja proizvođače s gotovo svih naših otoka, a većina proizvoda koji se izlažu označena je ovom prestižnom oznakom – istaknula je Julijana Radović-Longin.
Općina Tkon prepoznala je važnost ovog projekta i konstantna je potpora poticanju otočne proizvodnje. Naime, ovogodišnjim, ali i ranijim dobitnicima HOP-a te drugim uzvanicima organizirala je put na Hvar. A dan nakon svečane dodjele, bio je organiziran posjet odabranim OPG-ovima na Hvaru pa su posjetitelji imali priliku vidjeti lokalnu proizvodnju, ali i isprobati domaće gastronomske delicije.