Izbornik
Naslovnica Općine Tkon
Od listopada ove godine općina postala članica kulturne organizacije, jedina u Zadarskoj županiji

Općina Tkon nova članica organizacije Europa Nostra

Tkon
Foto: Općina Tkon
EUROPA NOSTRA paneuropsko je udruženje organizacija civilnog društva koje broji više od 250 članica te djeluje u više od 50 europskih zemalja

Početkom listopada ove godine Općina Tkon postala je nova članica kulturne organizacije Europa Nostra. Predsjednik ove prestižne organizacije je svjetski poznati operni pjevač i dirigent Placido Domingo. Naime, nakon što je u lipnju Općina Tkon zatražila pristupnicu za članstvo, te ispunila visoke kriterije, postala je trenutno jedina otočna općina u Zadarskoj županiji u ulozi članice ove organizacije.

Tkon Tkon potpisnik Deklaracije o pametnim otocima Općina vodi brigu o okolišu, već je postavljena i solarna javna rasvjeta

Novi izazovi

– Ovo članstvo predstavlja nove izazove u pogledu brige o zaštiti kulturne baštine, ali i otvara brojne mogućnosti za međunarodnu suradnju u području kulture, izjavio je načelnik Općine Tkon Goran Mušćet.

Općina Tkon je u svojoj pristupnici prijavila šest projekata na području očuvanja i zaštite kulturne baštine koji su u tijeku.

Jedan od posebno značajnih projekata koji je prijavljen arheološko je istraživanje povijesnog brodoloma kod otočića Gnalića, na kojem rade arheolozi s Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica pod vodstvom dr. Irene Radić Rossi.

CroVespa 2018. na rivi u Tkonu CroVespa 2018. Rivu u Tkonu ispunilo 400 zaljubljenika u legendarnu Vespu

Nadalje, tu su i arheološka istraživanja utvrde Pustograd iz 6. stoljeća, zatim projekt vezan za istraživanje crkve sv. Aleksandra na lokalitetu Poljana, te sanacija i revitalizacija lokaliteta Crnike-Ugrinić dvori iz 16. stoljeća. Važan projekt je i rekonstrukcija zvonika župne crkve sv. Tome Apostola srušenog u savezničkom bombardiranju 1944. godine te vraćanje u prvobitno stanje stare Ulice Kuntrata u središtu mjesta. U brojna arheološka istraživanja uključeni su i profesori, kao i studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom dr. Tomislava Fabijanića.

Europa Nostra je paneuropsko udruženje organizacija civilnog društva koje broji više od 250 članica te djeluje u više od 50 europskih zemalja. Riječ je o najvažnijoj mreži organizacija posvećenih očuvanju kulturne i prirodne baštine u Europi.

Europsko priznanje

Europska komisija i Europa Nostra od 2002. godine dodjeljuju i nagrade Europske unije za kulturnu baštinu, koje ujedno predstavljaju i najviše europsko priznanje na tom polju.

Općina Tkon Tkon Na 4. Otočnom susretu klapa čula se i Oliverova ‘Romanca’