Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Završena realizacija važnog projekta vrijednog 3,2 milijuna kuna

Papir, plastiku i glomazni otpad odložite u reciklažno dvorište

Foto: Robert Mihaljević
Projekt su, uz općinu Dubrava, financirali Fond za zaštitu okoliša i Zagrebačka županija

Papir, plastiku, staru odjeću, namještaj i sve ono što se može reciklirati i ponovno uporabiti od sada se u općini Dubrava može obaviti u novootvorenom reciklažnom dvorištu. Njegova je lokacija u Strossmayerovoj ulici, a radi svaki utorak i četvrtak – osim blagdanom i neradnim danima – od 8 do 16 sati.

ODLIČNE VIJESTI ZA RODITELJE Zahtjev za novčanu pomoć od sada putem e-Novorođenčeta

Za propisno odlaganje

– Ovi važni projekti nastavak su ulaganja u kompletnu infrastrukturu s ciljem podizanja standarda života u svih 27 naselja na području naše općine. Dubrava može i Dubrava će vam pružiti standarde koje zaslužujete. Tom cilju sam predan i u tom smjeru nastavljamo raditi – poručio je načelnik Tomislav Okroša, koji je posjetio reciklažno dvorište. Vrijednost izgradnje reciklažnog dvorišta je, inače, 3,22 milijuna kuna, a sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 1,401.107,02 kuna, Zagrebačka županija s 300.000 kuna i Općina Dubrava.

– Izgrađeno i opremljeno funkcionalno reciklažno dvorište u sustavu gospodarenja komunalnim otpadom čini jednu od važnih sastavnica u svrhu osiguranja odvojenog prikupljanja otpada. Pri tome je glavna svrha uspostave povećati odvajanje i prikupljanje problematičnog otpada iz kućanstava te njegovu odgovarajuću oporabu ili zbrinjavanje, glomaznog otpada manjih dimenzija i mase (uključujući dio otpada nastalog tijekom provedbe manjih građevinskih zahvata u kućanstvima) te posebnih kategorija otpada kao npr. ambalaže koja sadrži ostatke opasnih tvari – kažu u Općini Dubrava i dodaju da je osnovni cilj izgradnje dvorišta povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište, prije svega opasnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila, kao i posebnih kategorija otpada i time osiguravanje njegove odgovarajuće oporabe ili zbrinjavanja.

U Dugopolju otvoreno reciklažno dvorište, načelnik najavio kažnjavanje onečiščivaća Bosančić: Jedan poziv je dovoljan da kamion dođe i besplatno odveze otpad

I edukativne aktivnosti

U sklopu projekta provode se i informativne i edukativne aktivnosti, i to kako bi motivirali stanovnike na redovito odlaganje otpada.

– Očekuje se da građani neće više u istoj mjeri odlagati problematični otpad, glomazni otpad i druge korisne sastavnice komunalnog otpada u spremnike za miješani komunalni otpad niti da će ga nepropisno odbaciti u okoliš, već da će ih se potaknuti na odvajanje korisnih sastavnica komunalnog otpada u reciklažno dvorište – kažu u Općini.

Projekt izgradnje dvorišta je, inače, prijavljen i odobren za sufinanciranje u okviru Javnoga poziva za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Projekt uključuje nabavu građevinskih radova, opreme i nadzora nad izvođenjem radova, tehničku pomoć za upravljanje projektom i provedbu informativno-obrazovnih aktivnosti.