Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
jedinstvena cjelina

Petrinjskih deset projekata “Grada na Kupi” koji će se financirati iz europskih fondova

Grad na Kupi
Projekt Grad na Kupi obuhvaća područje sjeverozapadnog dijela grada Petrinje, prvenstveno desna obala rijeke Kupe i donji tok rijeke Petrinjčice, koji povezuje čitav prostor u jedinstvenu cjelinu

Intervencijski plan Grada Petrinje, koji je jedan od pet gradova obuhvaćenih pilot Programom integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, omogućit će realizaciju 30-ak projekata koji će riješiti gradske probleme. Za to je Gradu na raspolaganju više od 205 milijuna kuna, većina  iz europskih fondova. Pod nazivom „Grad na Kupi“ obuhvaćeno je deset projekata komunalne infrastrukture.

Glina Analiza Financijske agencije ukazuje na pozitivne gospodarske trendove u županiji U godini dana 1000 zaposlenih više kod poduzetnika

"Projekt Grad na Kupi obuhvaća područje sjeverozapadnog dijela grada Petrinje, prvenstveno desna obala rijeke Kupe i donji tok rijeke Petrinjčice, koji povezuje čitav prostor u jedinstvenu cjelinu. Cilj projekta je revitalizirati to područje koje zahtijeva obnovu infrastrukture i razvoj sadržaja prirodne baštine i okoliša, kulturno - povijesne baštine, industrijske baštine, itd. u svrhu održivog razvoja grada Petrinje te stvaranja vizualno atraktivnog identiteta gradskog područja Petrinje", rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović predstavljajući deset projekata za čiju je projektnu dokumentaciju odvojeno dva milijuna kuna. 

A ti su projekti i rekonstrukcija zgrade klaonice u kulturni centar s knjižnicom i građenje pomoćne zgrade s višenamjenskom dvoranom te rekonstrukcija zgrade tzv. Stare munjare u multimedijski centar u kojem bi se prezentirala kulturno-povijesna baština petrinjskog kraja putem najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao što su hologramske projekcije, razne edukativne aplikacije i ostali interaktivni sadržaji namijenjeni za posjetitelje. Uz multimedijski centar bit će izgrađena i terasa na samoj obali rijeke Petrinjčice.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović Ukinut prije nekoliko godina U Petrinju se vraća Općinski sud

Grad će rekonstruirati i poznati petrinjski perivoj u Strossmayerovom šetalištu, koji je zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. Planira se obnova šetnice i staza te građevina unutar šetališta, kao i obnova fontane. Planira se i zamjena drveća koje je neplanski sađeno u drugoj polovici 20. stoljeća s onim vrstama karakterističnima za oblikovanje s kraja 19. i početka 20. stoljeća iz kojeg razdoblja perivoj i potječe.

"Obnovit ćemo i zgradu gradskog kupališta te izgraditi sportsko-rekreacijske zgrade s pratećim sadržajima i pješačkim mostom čime bi naše kupalište postalo još primamljivije tijekom ljetnih mjeseci. Ostali projekti Grada na Kupi su rekonstrukcija Šetališta Kajetana Knežića, cestovnog mosta na Petrinjčici, ulice Antuna Mihanovića te ulice Ivana Gundulića i dijela Trga dr. Franje Tuđmana koje uključuje asfaltnu kolničku konstrukciju, oborinsku odvodnju, izvedbu kanalizacije, parkirališna mjesta i drugo. Sve će to znatno poboljšati život Petrinjaca", rekao je gradonačelnik Dumbović. 

Centar Šagulje trebao bi početi s radom najkasnije za pet godina Uskoro novi sustav gospodarenja otpadom za tri županije Centar Šagulje s radom bi trebao krenuti do 2023. godine