Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Obilježena 98. obljetnica rođenja Matka Peića

Pisac i slikar koji je obilježio Požegu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U ime grada Požege zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha izrazio je potporu radu udruge i njegovanju djela i lika Matka Peića

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić” i ove je godine obilježila dan rođenja Matka Peića – velikog hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime. Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom odana je počast ovom znamenitom Požežaninu.

POVEĆANA GODIŠNJA IZDVAJANJA Civilnoj zaštiti 19,3 tisuće kuna više

Putopisac i esejist

U ime Grada Požege, zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha izrazio je potporu radu udruge i njegovanju djela i lika Matka Peića. – Matko Peić je na brojne načine obilježio ovaj grad. Drago mi je da udruga koja nosi njegovo ime nastavlja, odnosno njeguje tradiciju našeg Matka. Danas se prisjećamo njegova rođenja, a vjerujem da će vremena koja dolaze biti još značajnije obilježena našim Matkom Peićem. Veselimo se svemu onome o Matku što nam još nije otkriveno, a što će, vjerujem u sljedećem razdoblju biti – rekao je Troha.

Na bogato djelovanje Matka Peića podsjetila je pjesnikinja i spisateljica Mira Šulc, koja je naglasila kako je ovaj slavni požeški slikar i književnik šest pjesama objavio kao gimnazijalac u Lirici požeške mladosti, a 150 pjesama objavio je u radu Odjela za suvremenu književnost JAZU. Kada bi se sva ta sva djela zaokružila, nastala bi, rekla je, jako lijepa zbirka.

Iako nisu u svom prostoru, požeški muzealci nastavljaju s radom U muzeju nakon selidbe ostala samo dva od 85 tisuća predmeta

– Premda je ušao u hrvatsku književnost kao pjesnik, Peić se nije afirmirao u tom pravcu, nego kao putopisac i esejist. Njegove skitnje i ostala djela obilježit će ga kao umjetničkog šetača koji prolazi slavonskoposavskom ravnicom i pomno promatra, a svoja zapažanja i asocijacije viđenoga i doživljenoga pretvara u riječi, stihove i putopise po kojima je poznat – rekla je Šulc.

Aktivnosti udruge

Predsjednica udruge Rajka Radoš podsjetila je na doprinos koji njezini članovi daju u kulturnim aktivnostima grada, organizirajući brojne izložbe i pjesničke večeri, dok je o zanimljivostima iz Peićeva života govorio potpredsjednik udruge Ivan Abibović.

Matko Peić rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine. Pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom, Peić je autentično i neponovljivim rukopisom “portretirao” sve hrvatske regije.