Izbornik
Naslovnica Gradovi
Iako nisu u svom prostoru, požeški muzealci nastavljaju s radom

U muzeju nakon selidbe ostala samo dva od 85 tisuća predmeta

Foto: Požeški vodič
Rekonstrukcija i dogradnja zgrada muzeja obavlja se u sklopu 41 milijun kuna vrijednog projekta “Požeške bolte”

Završena je selidba odnosno premještanje muzejske građe i dokumentacije Gradskog muzeja Požega, piše Požeški vodič. Naime, sve tri muzejske zgrade idu u temeljitu rekonstrukciju i dogradnju pa ih je trebalo isprazniti.

Ilustracija Požegi gotovo pola milijuna kuna za besplatnu prehranu učenika Maksimalan iznos za obroke u školi

Složena selidba

Selidba je bila izuzetno složena i zahtjevna, djelatnici su se za nju pripremali više od pola godine. Muzej ima devet odjela, od kojih pet sadrže muzejsku građu i dokumentaciju, a jedan od preostalih odjela je i muzejska knjižnica s gotovo 25 tisuća naslova. Ukupno se radi o 85 tisuća predmeta i knjiga.

– Sva muzejska građa i dokumentacija spremljena je za potrebe selidbe na muzeološki prihvatljiv način. Predmeti su pažljivo spremljeni u posebne beskiselinske materijale i kutije kako bi se omogućio što sigurniji transport i manipulacija građom. Sva je građa popisana, fotografirana i označena radi lakšeg snalaženja i organizacije, što je nužno u selidbama ovakvog obujma – pojasnila je zamjenica ravnateljice Ivana Domanović. Iako privremeno nisu u svom prostoru, muzealci nastavljaju s redovitim aktivnostima. Dapače, posla ima još i više jer treba pripremiti budući stalni postav.

VELEUČILIŠTE PRATI TRENDOVE Ukorak s vremenom: Požega će od ove godine imati i studij informatike

Podsjetimo, rekonstrukcija i dogradnja zgrada muzeja obavlja se u sklopu 41 milijun kuna vrijednog projekta “Požeške bolte” koji se s 33,5 milijuna kuna sufinancira iz fondova EU. Iz muzeja su izvijestili kako su zbog provedbe ovog projekta i građevinskih radova na zgradama muzeja skinuti restaurirani crni kapci na prozorima barokne kuće Krauss, dok su vrata i prozori u prizemlju zaštićeni od radova i mogućih oštećenja i udaraca. Iz istih je razloga uklonjena i pohranjena i skulptura Bogorodice s pročelja zgrade.

Vrijedni predmeti

Nakon selidbe su samo dva predmeta ostala u muzeju, peć iz Trenkova dvorca i freska Miroslava Kraljevića. Budući da su to iznimno vrijedni i restaurirani predmeti i da je njihovo premještanje izuzetno riskantno, odlučeno je da oni tijekom radova ostanu u muzeju.