Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Projekt Sveučilišnog centra u Orahovici

Planiraju obnoviti 1800 četvornih metara zapuštenog poslovnog i skladišnog prostora

Foto: Tomislav Pančić
Studij fizioterapije među deset je najtraženijih u Hrvatskoj i studenti koji ga završe ne bi trebali imati problema sa zapošljavanjem

– Ponosni smo na svoju novu titulu sveučilišnog grada i gledamo na nju kao na pokretač razvoja i oživljavanja grada – kazala je nedavno gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin. Naime, u Orahovici je 2016. godine s radom počeo dislocirani Sveučilišni preddiplomski studij fizioterapije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, a već u narednoj, 2017./2018. akademskoj godini omogućen je i upis na diplomski studij. Nova zgrada fakulteta svečano je otvorena u rujnu 2017.

Ružica grad Nakon dugogodišnjeg propadanja Uskoro počinje obnova srednjovjekovnog Ružica grada

Očekuje se novac iz EU

Program studija fizioterapije u Orahovici prilagođen je suvremenim potrebama struke, primjeren sposobnostima studenata i aktualnim potrebama suvremenog zdravstva i zdravstvenog turizma. Studij trenutačno pohađa 130 studenata iz svih dijelova Hrvatske, a predavanja drže 24 profesora i desetak asistenata.

– Za studij fizioterapije odlučila sam se jer sam kao mala imala problema s koljenom i odlazila na fizikalne terapije, pa mi se svidio rad s ljudima pri oporavku od ozljeda.

Ja na to više gledam s nekakve sportske strane. Fizioterapija u sportu me više privlači nego ona u zdravstvenim ustanovama poput bolnica i domova zdravlja. Jednog dana kada završim studij, htjela bih se time i baviti – rekla je studentica Josipa iz Osijeka.

Sedam milijuna kuna za ljepši izgled i bolje uvjete nastave

Gradonačelnica Petin pojašnjava kako je prije uređenja zgrade fakultet koristio prostore u vlasništvu GDCK-a Osijek te je zgrada nakon početka radova uređena za rekordnih 45 dana. U Gradskoj upravi razgovarali su i s drugim fakultetima koji su zainteresirani za otvaranje dislociranog studija u Orahovici. Odobrena su im sredstva u iznosu 250 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za budući Sveučilišni centar na prijavljeni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Sada smo dobili instituciju koja nam svojim značenjem daje obilježje urbane sredine – kazala je Petin. Projektom Sveučilišnog centra u Gradu planiraju obnoviti 1800 četvornih metara zapuštenog poslovnog i skladišnog prostora te dograditi još 130 metara četvornih gdje bi se uredio prostor za studentski restoran, knjižnicu i sportsko-rekreacijske aktivnosti.

Više novca za sport Za sportske udruge 600 tisuća kuna iz proračuna

Sportski turizam

U isti prostor preselit će se i Gradska knjižnica jer će se zgrada kurije Mihalovi?? urediti kao Sveučilišni centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju.

– Svime ovim naša mala sredina dobiva mogućnost da mladi visoko obrazovanje steknu bez velikih troškova.

To je u skladu s vizijom razvoja Orahovice u pravcu zdravstvenog turizma, jer će po završetku studija imati i posao. Studij fizioterapije među deset je najtraženijih u Hrvatskoj i studenti koji ga završe ne bi trebali imati problema sa zapošljavanjem, a nadam se da će neki od njih svoju karijeru ostvariti upravo u sportskom turizmu u Orahovici – zaključila je gradonačelnica.

Orahovica Potpisan ugovor između Grada i projektanta Orahovica dobiva moderan sveučilišni centar u Jelačićevoj ulici