Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Reportaža iz 'Malog Gardalanda' u Biogradu

Po dozu adrenalina na vlak smrti i u šetnju s dinosaurom. Vrištanje dopušteno!

Otvoren Fun Park Mirnovec
1/30
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Najveći zabavni park u Hrvatskoj mjesto je gdje je zabavno ostaviti srce u peti od straha i poderati glasnice od vrištanja. FUN PARK projektirao je Talijan Franco Barazzoni, autor više od 50 zabavnih parkova diljem svijeta. Hrvatski je tematski podijeljen na Divlji zapad, Svijet gusara i Svemir

Plavim se tračnicama krenuo uspinjati poprilično sporo i još je malo zastao kada je došao do vrha. Tek toliko da se “putnici” opuste i počnu komentirati kako se lijep pogled pruža na more u daljini. A onda se brzinom od 70 kilometara na sat sjurio dolje i čavrljanje je u sekundi zamijenilo panično vrištanje, barem onih koji nisu u potpunosti zanijemili od šoka.

Uslijedio je potom i najstrašniji dio zvan “luping” kada je vlak smrti napravio puni krug tijekom kojeg su visjeli i naopako, a za kraj im je bilo servirano još malo jurnjave, oštrih zavoja te okretaja i onda naglo zaustavljanje. Manje od minute traje ova adrenalinska poslastica imena “Big Blue”, no osjećaj nakon vožnje i u želucu i u glavi ostaje puno dulje. Stoga ne čudi da se iz vlaka izlazilo doslovno teturajući.

Smanjeni kapacitet

– Strašno, strašno... jesam ti rekao da ne ideš na to. Meni je bilo mučno i gledati – bile su prve riječi jednog oca koji je dočekao kćer nakon što je izašla iz vlaka smrti, na što mu je ona odgovorila kako jedva čeka ići ponovno.

– Kako misliš ponovno? Pa suze ti idu od straha i jedva hodaš – govori joj, na što će ona odlučno: “Ali to je zabavno!” I uistinu jest.

Nakon više od šest godina priprema i 15 mjeseci rada, proteklog je vikenda vrata otvorio najveći zabavni park u Hrvatskoj – Fun Park Mirnovec smješten kod Biograda na Moru, točnije na 45 hektara površine kod skretanja s Jadranske magistrale za Crvenu luku. U vlasništvu je poznate samoborske tvrtke Mirnovec pirotehnika, a investicija vrijedna 12 milijuna eura u stvarnost je pretvorila dugogodišnji san hrvatskog kralja pirotehnike Franje Koletića da i kod nas proradi “jedan pravi zabavni park”.

“Mali Gardaland”, kako mu tepaju, ima 25 atrakcija, od kojih dvije još nisu u funkciji zbog čega je tijekom prvih desetak dana smanjena cijena ulaznice, ali je i poprilično ograničen broj posjetitelja.

– Uobičajeno je kod otvaranja velikih kompleksa krenuti u rad sa smanjenim kapacitetom da se uhodamo – rekao je direktor Boris Kovaček te objasnio kako je prvi dan u park ušlo 500, drugi 700 ljudi te da će se tim tempom brojka malo po malo povećavati.

Uzbuđenje na licima prvih posjetitelja nije se moglo sakriti. Došli su iz cijele Hrvatske, ali i iz raznih krajeva svijeta poput Italije, Češke, Njemačke, SAD-a, Kanade, Australije...

– Velika smo grupa, četvero odraslih i sedmero djece i baš smo zbog njih odlučili doći. Kad smo planirali odmor u Hrvatskoj, čuli smo da se u vrijeme kada dolazimo otvara vaš prvi zabavni park te smo ga odlučili testirati jer je kod nas to jako popularno – rekla je ekipa iz New Yorka te zaključila kako su sve vožnje u ponudi fantastične.

Vrištanje dozvoljeno

Fun Park Mirnovec projektirao je Franco Barazzoni iz Italije, koji je autor više od 50 zabavnih parkova diljem svijeta. Ovaj hrvatski, tematski je podijeljen u tri cjeline pa je tako “Divlji zapad” prilagođen dječjoj zabavi, “Svijet gusara” cijeloj obitelji, dok se na atrakcije u “Svemir” ide po pravu dozu adrenalina.

S ulaznicom se ulazi u kompleks, potom se na sve vožnje može ići neograničeno, a ponuda je uistinu raznolika – od vrtnje u velikom tornadu, preko borbe u gusarskim brodovima do vožnje kroz svijet dinosaura. Treba paziti samo na sigurnosna pravila na koja upozoravaju i djelatnici, a napominju i kako je baš na svakoj atrakciji – vrištanje 
 dozvoljeno.