Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja županije

Pobjeda koja je spriječila tisuće žrtava na ratištima

Obljetnica oslobođenje Varaždina
1/8
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Upravo su Varaždinci odnosno 7. gardijska brigada Pume odigrali ključnu ulogu u Oluji, rekao je brigadni general Željko Dvekar

Na Kapucinskom trgu brojni su građani, među kojima i učenici osnovnih i srednjih škola, razgledali izložbu naoružanja i tehnike Hrvatske vojske i policije, kojom se, uz postrojavanje predstavnicima varaždinskih ratnih postrojbi s ratnim zastavama i zastavama udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježio Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Ivan Čehok Za rekreaciju građana svih uzrasta Na tri lokacije postavit će se oprema za "street workout"

Iz županije 175 poginulih

U svečanom postroju bili su pripadnici Policijske uprave varaždinske, Specijalne jedinice policije Roda, 104. brigade, Odreda narodne zaštite, 5. bojne 1. A brigade Tigrova i 7. gardijske brigade Puma. Izaslanik predsjednice general Mladen Markač podsjetio je na 762 poginula i 28 nestalih policajaca u Domovinskom ratu. Iz Varaždinske županije bilo je 175 poginulih. Govorili su i brigadni general Željko Dvekar u ime branitelja i članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednik Kriznog štaba općine Varaždin 1991. Čedomil Cesarec, gradonačelnik Ivan Čehok, župan Radimir Čačić, saborski zastupnik Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora i Vlade...

– Varaždin i Varaždinska županija mogu se i moraju ponositi svojim braniteljima i isticati ih kao primjer domoljublja budućim generacijama. Varaždin ima povlasticu što može isticati činjenicu kako su upravo Varaždinci, odnosno 7. gardijska brigada Puma, odigrali ključnu ulogu u oslobodilačkoj operaciji Oluja oslobodivši kraljevski grad Knin – rekao je Ž. Dvekar, dok je župan Čačić napomenuo da je pobjeda u Varaždinu spriječila tisuće žrtava. U Varaždinu je, naime, zaplijenjeno oko 160 tenkova i oklopnih vozila, te sva sila ostalog naoružanja koja je poslana na ratišta. A. Stričak je istaknuo da je oslobođenje Varaždina prva velika, možda i ključna, pobjeda u Domovinskom ratu. – Od Vukovara do Dubrovnika nema ratišta na kojem nije bilo Varaždinaca – dodao je Stričak. Gradonačelnik Čehok rekao je da Varaždin, premda nije bio razaran, pridonio pobjedi Hrvatske.

Govor gradonačelnika

– Vi ste bili svjesni svoje slabosti, bili ste slabo naoružani, gotovo goloruki, ali to ste pretvorili u svoje prednosti jer ste hrabro i odvažno okružili neprijatelja. Tako i danas trebamo biti svjesni svojih slabosti u gospodarstvu, u društvu općenito i jednom mudrom politikom pretvoriti ih u svoje prednosti. Jer, svaka žrtva, ne samo za Varaždin, ne samo za svoj zavičaj, nego i za Hrvatsku, imat će smisla i svrhu kad postignemo da naša domovina bude i gospodarski i socijalno prosperitetna – poručio je Čehok.

Zeleni autobusni kolodvor u Varaždinu Nakon tri mjeseca radova Otvoren prvi zeleni autobusni kolodvor u Hrvatskoj