Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Peticija u Osnovnoj školi Čazmi

Pobuna roditelja: tisuću potpisa uz zahtjev da školu preuzme grad

Osnovna škola Čazma
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Roditelji koji su potpisali peticiju tvrde da Bjelogorsko-bilogorska županija školu financijski zakida; u Županiji tvrde da se dobro brinu za potrebe škole i đaka

“Vratite nam našu školu!” peticija je koju su nedavno pokrenuli roditelji čazmanskih osnovnoškolaca tražeći da se osnivačka prava nad Osnovnom školom Čazma Bjelovarsko-bilogorska županija preda Gradu Čazmi. Razlozi za to su, navode, to što Županija školu već godinama financijski zakida i zapušta te sredstva namijenjena njoj troši negdje drugdje.

Bjelovar, Dječji vrtić Osmijeh Na snazi od 1. siječnja Rasterećenje za roditelje: u Bjelovaru i Daruvaru niže cijene vrtića

– Urušen strop u učionici u studenom prošle godine bio je kap koja je prelila čašu – kazao je Damir Đuran, jedan od članova vijeća roditelja, dodajući kako u školskom odboru sjede ljudi koji žive u Bjelovaru, odnosno rade u županijskim uredima i nemaju uvid u stvarne potrebe škole. Peticiju je potpisalo gotovo tisuću ljudi, a potpisi će se prikupljati i u subotu na gradskoj tržnici.

– Grad Čazma spreman je preuzeti brigu o školi na sebe, što i pokušava dugi niz godina – kazao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak. O nedavnom urušavanju stropa u učionici kaže da je to samo jedan slučaj.

– I nekoliko sanitarnih čvorova se ne koristi, oštećene su još neke učionice, nema sapuna za pranje ruku, nisu zadovoljeni minimalni sanitarni uvjeti i nema tople vode – kazao je Pirak.

Prije dva tjedna škola je dobila novu ravnateljicu Lidiju Osman koja je izabrana većinom glasova školskog odbora. Ona kaže da su navodi roditelja i gradonačelnika neistiniti.

Županija ne vidi argumente

– Izvrsno surađujemo s osnivačem škole Bjelovarsko-bilogorskom županijom, o čemu dovoljno govori i to što je škola postala prva e-Škola u čitavoj državi, dok ja još nisam bila ravnateljica. Ističem projekte za energetsku obnovu škole vrijedne 10 milijuna kuna, na inicijativu Županije koji su dobili suglasnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. O tome da Bjelovarsko-bilogorska županija ne izdvaja sredstva za održavanje škole nema govora. Sve što škola zatraži od osnivača u granicama mogućnosti i dobije – tvrdi Osman. Dodaje da uživa punu podršku roditelja. To je potvrdila i Snježana Krovina, također članica roditeljskog vijeća.

Marko Pavić u Bjelovaru Ministar Marko Pavić Za dvosmjenski rad u vrtićima 300 milijuna kuna, zaposlit će se još 700 osoba

– Trenutačnim stanjem u školi sam zadovoljna, a naročito ravnateljicom. Sve štete u školi su sanirane, a to su mi potvrdila moja djeca – kazala je Krovina. Iz Županije su potvrdili da je Grad Čazma zatražio prijenos osnivačkih prava nad OŠ Čazma te da je taj zahtjev, sukladno zakonu, stavljen na dnevni red sjednice Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i odbijen apsolutnom većinom vijećnika.

– Grad Čazma nije pristupio prijenosu osnivačkih prava na način da je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao osnivaču dostavio pokazatelje iz kojih bi bilo razvidno da bi se prijenosom osnivačkih prava s Bjelovarsko-bilogorske županije na Grad Čazmu održao i unaprijedio standard osnovnog školstva na području Grada Čazme. Županija je osigurala sredstva i izvršila obveze vezane uz materijalno, tekuće i investicijsko održavanje škole, kao i za prijevoz učenika u školi – izjasnila se Bojana Hribljan, zamjenica župana Bajsa.

Projekt Čazma Natura Projekt za turistički razvoj u Čazmi Grade jedino ekokupalište u Hrvatskoj, na projektu će zaposliti 12 osoba Vožnja biciklom, cikloturizam Cikloturizam U Čazmi solarni stup s alatom za popravak bicikala