Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Iz NPOO-a osigurano 3,98 milijuna eura bespovratnih sredstava

Počela gradnja Centra za starije osobe u Voćinu vrijednog 5,8 milijuna eura

storyeditor/2024-04-05/a_vocin_foto_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak RADOVI na projektu koji će se provoditi u dvije faze počeli su proteklog tjedna
Upravo na ovaj način pružamo brigu o našim najstarijim sugrađanima, onima koji su po mnogočemu temelj naše zajednice i zaslužuju imati sigurno i poticajno okruženje u kojem će moći provoditi svoje vrijeme, rekao je župan Andrović

U najmlađoj općini u Hrvatskoj, Voćinu, imaju dva vrtića, a za 18 mjeseci imat će i Centar za starije osobe u kojem će smještaj pronaći 73 korisnika. Naime, među 18 centara za starije osobe koji će se graditi diljem Hrvatske jest i jedan u Voćinu. Radovi su počeli proteklog tjedna, projekt će se provoditi u dvije faze, a ukupno je vrijedan 5,8 milijuna eura. Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 3,981.849 eura bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje.

Nova radna mjesta

Projekt je prijavljen u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom i VIDRA-om.

– Ovaj dugotrajan i zahtjevan projekt iziskivao je mnogo financijskih sredstava, truda i rada, a u budućnosti još više angažmana nas kao nositelja općinske vlasti. Promišljajući sa svojim suradnicima što bi bilo tržišno opravdano i društveno korisno, godinama smo tražili način kako projekt realizirati. Ovim projektom bit će zadovoljeno nekoliko bitnih stvari – briga o našim najstarijima, obogatit ćemo društveni život naših umirovljenika, zaposliti velik broj naših žena i majki koje će ovdje zarađivati za kruh, zbog čega je ovaj projekt i nastao – istaknuo je voćinski načelnik Predrag Filić.

Saborski zastupnik Josip Đakić kazao je kako obnova i izgradnja Voćina nemaju alternativu, a siguran je da će Centar za starije i nemoćne biti pravo mjesto gdje će im službe pružiti pravu skrb i pomoć koja im je potrebna u poodmakloj dobi.

Da je ovo poseban dan ne samo za mještane općine Voćin već i cijele Virovitičko-podravske županije, naglasio je župan Igor Andrović.

– Čestitam svim mještanima i načelniku Predragu Filiću na ovako velikim postignućima na području općine Voćin. Općina Voćin najmlađa je općina u Hrvatskoj, ali i općina koja ne vodi brigu samo o mladima nego i ona koja prije svega, zahvaljujući i ovim projektima, vodi brigu o starijima. Ovo je poseban dan za cijelu Virovitičko-podravsku županiju, temeljni kamen za Centar koji će služiti i kao dom i kao oaza za starije sugrađane, ovo je mjesto gdje će njihove potrebe i interesi biti u prvom planu. Upravo na ovaj način pružamo brigu o našim najstarijim sugrađanima, onima koji su po mnogočemu temelj naše zajednice i zaslužuju imati sigurno i poticajno okruženje u kojem će moći provoditi svoje vrijeme – rekao je župan Andrović.

Velik potencijal

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je kako Voćin ima veliki potencijal.

– Danas gradimo novu budućnost, a Centar za starije i nemoćne osobe upravo je jedan od njih. Ono što zasigurno mogu reći jest da je Virovitičko-podravska vrlo aktivna županija na čelu sa županom Androvićem, koji sve planirane projekte na kraju realizira i implementira. Vlada RH spremna je pomoći u razvoju svakog dijela Hrvatske i sigurno će se nastaviti dalje raditi u smjeru koji je jasan i definiran, a to je razvoj istoka Slavonije u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem – kazao je Anušić.

storyeditor/2024-04-05/podravka_place_B.JPG Masa neto plaća od prosinca veća za pola milijuna eura Gradu rasli porezni prihodi zbog većih plaća u Podravki storyeditor/2024-04-05/Cazma_a.jpg Sredstva su dobile i braniteljske udruge Za organizacije civilnog društva Čazma izdvojila 225.000 eura storyeditor/2024-04-05/420184747_835578548613173_6169466967035884793_n.jpg Malonogometni turnir Uzrast U-11 u Sarajevu osvojio broncu i pronio ime Čepina