Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
varaždinska županija

Počela je nastava za 18.668 osnovacai srednjoškolaca u županiji

Foto: Varaždinska županija pocela skola
Ovo je posljednja školska godina u kojoj će škole u Ivancu, Novoj Vesi i Strmcu Podravskom imati nastavu u dvije smjene. Nakon njihove dogradnje u sve 33 matične osnovne i 30 područnih nastava će biti jednosmjenska

U školske klupe ove je godine zasjelo ukupno 18.668 učenika osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije. Njih 11.981 pohađa osnovnu, a 6687 srednju školu, dok je prvi put na nastavu krenulo 1409 prvašića, devet više nego prošle godine. Ovo je ujedno posljednja školska godina u kojoj će tri škole još imati nastavu u dvije smjene. Već od iduće će u sve 33 matične osnovne i 30 područnih nastava biti jednosmjenska.

Poticanje izvrsnosti

Početak nove. školske godine 2024./25 posebno je svečan bio u Osnovnoj školi "Petar Zrinski" u Jalžabetu te u Prvoj gimnaziji Varaždin. Sretnu, uspješnu, radosnu i s puno veselja školsku godinu te da savladaju programe, slušaju svoje učitelje i profesore jer će im sve ono što nauče kasnije biti itekako korisno u životu, đacima je poželio župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako Varaždinska županija i ove godine nastavlja s onim programima koji su se pokazali dobrima za poticanje izvrsnosti, ali i razvijanja sustava jednakih šansi.

– Varaždinska županija nastavlja sa svim programima, od produženog boravka koji će se provoditi u 23 osnovne škole čiji je osnivač županija, a gdje je za tu namjenu zaposleno 54 učitelja te 147 pomoćnika u nastavi, sufinanciranja prijevoza za osnovnoškolce i srednjoškolce, kao i školske kuhinje, do centara izvrsnosti. Također, nastavljamo s nagradama i stipendiranjem naših izvrsnih učenika i studenata, a isto tako i onih kojima je zbog njihovih socijalno-ekonomskih mogućnosti potrebno malo više pomoći – naveo je župan dodavši kako je Varaždinska županija i za ovu godinu pripremila investicijski ciklus.

– Energetski ćemo obnoviti Osnovnu školu u Jalžabetu i staru školu u Svetom Iliji. Krenuli smo i s dogradnjom triju škola. Jedna je osnovna, odnosno matična škola, a riječ je o školi u Ivancu. Također, uskoro krećemo s radovima dogradnje na dvije područne škole u Novoj Vesi i Strmcu Podravskom. Nakon završetka radova, svi će naši učenici koji pohađaju osnovne škole imati mogućnost pohađanja jednosmjenske nastave – zaključio je župan Stričak.

Novi izazovi

U OŠ Jalžabet krenulo je 18 prvašića, a ravnateljica Mirjana Kučar istaknula je da će ova školska godina za njih biti puna izazova kojima se vesele.

– U ovoj školskoj godini čeka nas energetska obnova škole, u koju ćemo uložiti više od 1,900.000 eura, a priprema se i projekt izgradnje sportske dvorane u našoj područnoj školi. To nas posebno veseli jer će to za 152 učenika, koliko ih sada pohađa Osnovnu školu Jalžabet, kao i za sve djelatnike škole, značiti bolji uvjeti rada i učenja – rekla je ravnateljica Kučar.

Prvašiće je u OŠ Jalžabet pozdravio i tamošnji općinski načelnik Rajko Solar. Dobrodošlicu učenicima prvih razreda Prve gimnazije Varaždin zaželjela je ravnateljica škole Janja Banić koja je istaknula kako su upisima jako zadovoljni.

storyeditor/2024-09-07/svecana_sjednica_arboretum_opeka_2024____1_.JPG Učinili ste ogromne napore da županija bude ugodnija za život, kazao je Plenković Varaždinska županija postala "Županija – prijatelj djece" storyeditor/2024-09-07/svecana_sjednica_arboretum_opeka_2024____2_.JPG Županijske nagrade Petri Horvat posthumno nagrada za životno djelo storyeditor/2024-09-07/os_ivanec_svecanosti_kamen_temeljac_2024__1_.jpg Prvi u Hrvatskoj Uskoro jednosmjenska nastava u cijeloj županiji