Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Uspostava novog katastra i zemljišnih knjiga

Počele katastarske izmjere 6169 čestica u općinama Sibinj, Oriovac i B. Stupnik

storyeditor/2024-07-19/katastarske_izmjere.jpg
Foto: BPŽ KORISTI ovog projekta za lokalnu su zajednicu višestruke

U okviru provedbe godišnjeg programa za 2024. otvoreni su radovi katastarskih izmjera na području tri općine Brodsko-posavske županije. Riječ je o općinama Sibinj (za dio katastarske općine Sibinj), Oriovac (za dio k. o. Oriovac) i Brodski Stupnik (za dio k. o. Brodski Stupnik i dio k. o. Lovčić). U te četiri katastarske općine izmjerom će se obuhvatiti 6169 katastarskih čestica, odnosno ukupno 973 hektara građevinskog područja.

Radove su otvorili načelnica sektora za katastarski sustav Branka Vorel Jurčević ispred Državne geodetske uprave i načelnik općine Sibinj Josip Pavić ispred jedinica lokalne samouprave. Otvorenju je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinskopravne poslove Brodsko-posavske županije Leo-Mario Pavić.

– Ažurno i točno stanje u katastru i zemljišnim knjigama učinit će ovo područje konkurentnijim za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije te privlačnijim investitorima za buduće razvojne i infrastrukturne projekte – istaknuo je pročelnik Pavić.

Katastarska izmjera i obnova zemljišne knjige za spomenute katastarske općine provodi se u okviru višegodišnjeg programa. Prisutni su se složili kako je riječ o vrijednom projektu čije su koristi za lokalnu zajednicu višestruke. Provedbom projekta omogućit će se transparentnost vlasništva nad nekretninama te pravna sigurnost za ulagače.

Ažuriranje katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka preduvjet je za učinkovito funkcioniranje tržišta nekretnina te za kvalitetno prostorno planiranje i gradnju, rast investicija i poduzetništva. Stoga je važno da se građani odazovu pozivu i da geodetima na terenu pokažu granice svojih parcela jer će to stanje biti osnova za uspostavu novog katastra i zemljišnih knjiga.

storyeditor/2024-07-19/MZA.jpg Županija sporo dobiva suglasnosti ministarstva za glavne projekte Obnovljeni stari majuri mogli bi pokrenuti razvoj lokalnog turizma storyeditor/2024-07-18/Semafor_-_betonka.jpg S realizacijom počinje dugo očekivani projekt Semaforizira se 'betonka', križanje će postati sigurnije storyeditor/2024-07-19/Mali_princ_2__1_.jpg Obilazak radova na izgradnji vrtića Mali princ Radovi teku po planu, otvaranje vrtića u proljeće