Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
vrhunska vina i zabava

Počinje Iločka berba grožđa najstarija manifestacija na istoku Hrvatske

Iločka berba grožđa
Foto: TZ Ilok
Prva Iločka berba grožđa održana je još 1962. godine od kada se redovito održavala uz prekid tijekom Domovinskog rata i okupacije hrvatskog Podunavlja

U Iloku je sve spremno za predstojeću Iločku berbu grožđa koja započinje u petak, 25. kolovoza, a održava se do 3. rujna. Radi se o jubilarnoj, 50. po redu Iločkoj berbi grožđa tako da Iločani s ponosom govore kako su domaćini najstarije kulturno-zabavne manifestacije na istoku Hrvatske.

Inače, prva Iločka berba grožđa održana je još 1962. godine od kada se redovito održavala uz prekid tijekom Domovinskog rata i okupacije hrvatskog Podunavlja. Organizatori manifestacije, Turistička zajednica Grada Iloka, i ove godine pripremila je bogat program tijekom kojega će se pronaći za svakoga po nešto.

Tako u petak, prvoga dana berbe, u večernjim satima program ovogodišnje Iločke berbe grožđa započinje s 5. Noći vina u Starom podrumu dok je za subotu najavljeno održavanje raznih sportskih natjecanja poput jedinstvenog  maratona  čikli  na Dunavu.

Također u subotu, ali popodnevnim satima, bit će održano tradicionalno druženje u vinogradima  -  'Pudarina'. Program Iločke berbe grožđa nastavlja se i narednih dana. Prema najavama iz Turističke zajednice središnji dio manifestacije održava se tijekom prvog vikenda u rujnu, od 1. do 3., kada se i okuplja najveći broj posjetitelja.

- U petak, 1. Rujna, bit će održan koncert klape Stina te legende tamburaške i starogradske pjesme Zvonka Bogdana. Dan poslije, u subotu, sve posjetitelje očekuje središnji svečani večernji kulturno-zabavni mozaik te zabava uz  koncert  Petra Graše. Također u subotu, ali točno u podne, bubnjari  i mališani uz kočije s grožđem prodefilirati  će glavnom  ulicom  dajući na znanje da je fešta u punom jeku. U popodnevnim i predvečernjim  satima  je i zanimljivo druženje i ponuda  – Zalazak sunca u vinogradima Trs. U sklopu  manifestacije  su i Dani traminca, ponuda slastica od vina i grožđa i posebne akcije. U  nedjelju  slijede sportska događanja, atraktivni konjički program s kočijama i jahačima te animacija za najmlađe - Berboland - najavljuju iz Turističke zajednice.

Visoki i počasni pokrovitelj 50. Iločke berbe grožđa je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.