Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska županija

Počinje izgradnja rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine

1/5
Foto: Varaždinska županija
Objekt će imati nekoliko etaža, na dva kata bit će stacionar za liječenje i rehabilitaciju s pratećim sadržajima za pacijente, fizikalnu terapiju i osoblje, dok će na trećem katu biti smješteni apartmani za samostalno življenje

U Varaždinskoj županiji počinje izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine, u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, najavljeno je u ponedjeljak.

Nordijsko hodanje TRAKOŠĆAN 2019 Prvi festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije

Ukupna vrijednost projekta je 107 milijuna kuna, a varaždinski župan Radimir Čačić rekao je na konferenciji za novinare kako su dobili potvrdu da će se s nacionalne razine za realizaciju projekta dodijeliti 83 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

"Nedostajat će još otprilike 24 milijuna, ali u tijeku su razgovori da se veći dio tog iznosa pokrije s nacionalne razine”, rekao je Čačić dodavši da se s projektom kreće bez obzira na ishod tih razgovora. 

"U fazi smo pripreme dokumentacije za stručni nadzor i izvođenje, te ćemo u najkraćem mogućem roku ići s natječajima. Očekujem da ćemo najesen početi s radovima, a rok izgradnje ovog najvećeg i najskupljeg objekta u posljednjih 50 godina u ovoj regiji bit će svibanj 2021. godine“, dodao je Čačić.

Na gotovo 7000 četvornih metara, u novom će centru biti 79 stacionarnih kreveta te šest do osam kreveta dnevne bolnice, što odgovara potrebama za zbrinjavanje pacijenata s bolestima i ozljedama kralježničke moždine iz cijele Hrvatske, kazao je Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice.

Potpora Neće biti 
spajanja bolnica i odjela

Objekt će imati nekoliko etaža, na dva kata bit će stacionar za liječenje i rehabilitaciju s pratećim sadržajima za pacijente, fizikalnu terapiju i osoblje, dok će na trećem katu biti smješteni apartmani za samostalno življenje koji će koristiti za prilagodbu pacijenata nakon rehabilitacije.

Bit će to objekt visokog komfora, energetski učinkovit, potpuno opremljen, a po prvi će puta će se primjenjivati i robotika, pa se očekuju i pacijenti iz susjednih zemalja, koji su već sad pokazali interes, rekao je Kovačić.

Najavio je i nova zapošljavanja većeg broja liječnika, medicinskih sestara i fizioterapeuta.

Čačić je naglasio kako će se u Specijalnu bolnicu u Varaždinskim toplicama uložiti ukupno 230 milijuna kuna, uključujući i novac i EU fondova. Osim 107 milijuna kuna u Nacionalni centar, 124 milijuna bit će uloženo u energetsku obnovu postojećih bolničkih objekata, od čega najviše u objekt Minerva, više od 73 milijuna kuna. Cilj je u Varaždinskim Toplicama ponuditi inovativne preventivne programe za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja te zdravo starenje.

Obnovljena Obrtnička škola u Slavonskom Brodu u energetsku obnovu ulaže se 18,7 milijuna kn Bolji uvjeti za više od 1000 učenika Srednje škole Ivanec i Druge gimnazije Varaždin