Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
PROJEKT VRIJEDAN 56,2 MILIJUNA KUNA

Počinje obnova dvorca Janković u Cabuni

Foto: Kristijan Toplak
Na bogatoj kulturnoj baštini temeljit ćemo razvoj turizma u našoj županiji, poručuje župan

U Virovitičko-podravskoj županiji uskoro će biti obnovljen i četvrti dvorac. U Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju održana je početna konferencija “Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna”.

ŽUPAN POSJETIO TVORNICU MLIJEČNIH PROIZVODA OSIJEK Svi su naši proizvodi od hrvatskog mlijeka

Riječ je o projektu vrijednom 56,2 milijuna kuna, sufinanciranom bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 47,8 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, a pripremila ga je VIDRA, Agencija za regionalni razvoj VPŽ-a.

Projekt "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača'' Investicija od 262 milijuna kuna – najveći projekt u povijesti Pitomače

– Centar za kulturu zdravlja u Cabuni je dvorac koji će u 2023. godini posjetiteljima pružiti nove sadržaje koji do sada još nisu bili prisutni na području naše županije. Riječ je o šest tematskih cjelina, to su kruh, voda, šuma, zemlja, vino i pjenušac te konji, odnosno lipicanci, a od kojih će svaka imati posebnu prostoriju s posebnim zvučnim i audioefektima – otkrila je Emina Kovač, ravnateljica VIDRA-e.

Podrumski dio dvorca, koji se proteže na gotovo 1000 metara kvadratnih, bit će prilagođen najmlađima. Osim starih igara, imat će priliku upoznati i obitelj grofa Jankovića kroz priču koju će im pričati njegov hologram. Župan Igor Andrović istaknuo je kako ovaj projekt potvrđuje da se Virovitičko-podravska županija brine o kulturnoj i prirodnoj baštini.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban osvrnuo se na uspjehe i dosege u proteklom mandatu “Gasili smo požare, rješavali poplave i pandemiju, ali smo uz to pokrenuli i brojne projekte

– Sigurno je da će dvorci koje smo obnovili, i ovaj koji će biti obnovljen, biti nova turistička priča naše županije i da ćemo upravo po njima biti prepoznati na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Imamo razrađenu Plemićku rutu koja kreće iz Kurije Janković i završava u Noskovcima, gdje je bio ljetnikovac grofa Draškovića, u našem Centru za posjetitelje Dravska priča. Na toj bogatoj kulturnoj baštini i na dva UNESCO-ova zaštićena područja, našem Parku prirode Papuk i Prekograničnom rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, temeljit ćemo razvoj turizma u našoj županiji – poručio je župan.