Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Projekt "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača''

Investicija od 262 milijuna kuna – najveći projekt u povijesti Pitomače

Foto: Kristijan Toplak
Projekt aglomeracija ima veliko značenje za stanovništvo Virovitičkopodravske županije jer se očuvanjem stanja voda štite zdravlje i životi ljudi, ističe župan Andrović

Održana je početna konferencija projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača“. Projekt se provodi na području općine Pitomača, a obuhvaća naselja Pitomača, Grabrovnica, Dinjevac, Kladare, Otrovanec te Stari Gradac. Vrijedan je 262,029.556 kuna, od čega iz EU dolazi 149,028.803 kuna. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će se nacionalnim sredstvima, a riječ je o 60,594.841 kuna.

ŽUPAN POSJETIO TVORNICU MLIJEČNIH PROIZVODA OSIJEK Svi su naši proizvodi od hrvatskog mlijeka

Potpisan ugovor

Istodobno, potpisan je ugovor za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracija Pitomača, vrijedan 35,200.995 kuna, bez PDV-a. Ugovor su potpisali Tihana Harmund, direktorica tvrtke Virkom d.o.o., i Marko Škoberne, predstavnik tvrtke izvođača radova ESOTECH d.d. Najveći je to projekt, istaknuo je župan Igor Andrović, u povijesti Pitomače.

– Ova konferencija dobar je pokazatelj kako se u projekt ulaže i kako napreduje zahvaljujući ponajprije kompetentnim ljudima, što svakako pridonosi razvoju naše županije. Projekt ima veliko značenje za stanovništvo Virovitičko-podravske županije jer se očuvanjem stanja voda štite zdravlje i život naših ljudi, a to je samo jedan od pozitivnih ishoda koji proizlaze iz ovakve vrste projekata – rekao je župan Andrović. Na području VPŽ-a aktivno se provode i implementiraju projekti sustava aglomeracija vrijedni oko 675 milijuna kuna.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban osvrnuo se na uspjehe i dosege u proteklom mandatu “Gasili smo požare, rješavali poplave i pandemiju, ali smo uz to pokrenuli i brojne projekte

– Trenutačno se na sustavu aglomeracije u Virovitici, procijenjene ukupne vrijednosti oko 147 milijuna kuna, radi na gradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Važno je spomenuti i sustav aglomeracije Slatina, vrijedan oko 266 milijuna kuna, u kojem su svi natječaji provedeni, a u fazi je projektiranja i gradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i pristupne ceste tog uređaja. Navedene aktivnosti planiraju se pokrenuti za mjesec-dva – nastavio je Andrović.

Uz Viroviticu i Slatinu, dodao je, i projekt aglomeracije Orahovica – Čačinci u visokoj je fazi projektiranja, kako bi se do jeseni ishodila građevinska dozvola i što prije ostvarili uvjeti za gradnju.

Kvalitetniji život

Dom zdravlja Sisak DOMOVI ZDRAVLJA Žinić: Tri su doma zdravlja bolja nego jedan

– U planu je provođenje daljnjih projektnih aktivnosti kako bi se projekt realizirao u predviđenom razdoblju. Osim veće priključenosti na vodoopskrbni i sustav odvodnje, sve će to doprinijeti ukupnoj kvaliteti života stanovnika VPŽ-a, efikasnom i ekonomski održivom upravljanju, a jedna od najvažnijih dobrobiti ovakve vrste projekta svakako je i zaštita vodnih resursa i očuvanje okoliša – kazao je župan Igor Andrović, koji je nakon svečanosti u Centru za kulturu “Drago Britvić”, s ostalim uzvanicima obišao radove na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača.