Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpisan ugovor za projekt vrijedan 32 milijuna kuna

Počinje obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, rok je 24 mjeseca

Foto: Osječko-baranjska županija
Uredit će se pročelje zgrade kolodvora, njezin interijer te peroni i nadstrešnice

Ugovor o izvođenju radova u sklopu projekta obnove prijemne zgrade željezničkog kolodvora Osijek potpisali su nedavno predsjednik Uprave HŽ infrastrukture d.o.o. Ivan Kršić i predsjednik Uprave tvrtke Projektgradnja plus d.o.o. Miljenko Zovko kao izvođač radova. Projekt je vrijedan 32 milijuna kuna, a uključuje obnovu pročelja zgrade, reorganizaciju i uređenje interijera, sanaciju peronske nadstrešnice i uređivanje površine ispod nadstrešnice, rekonstrukciju postojećih i ugradnju novih tehničkih sustava. Rok izvođenja radova je 24 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao.

REVITALIZACIJA OSJEČKE "ŠUMICE" Projekt ‘Poučno-pješačka staza Tvrđavica’

Niz investicija

– Upravo smo s ministrom Butkovićem prije četiri godine održali prve sastanke u zgradi županije i krenuli planirati projekte na našem području. Danas možemo istaknuti brojne projekte koji se trenutačno provode, poput Koridora VC, luke rasutih tereta, putničkog pristaništa, obilaznice, a među njima je i obnova željezničkog kolodvora u Osijeku – rekao je župan Ivan Anušić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je odličnu suradnju sa županom Ivanom Anušićem na nizu velikih projekata prometne infrastrukture, koji su danas u Hrvatskoj vrijedni više od 25 milijardi kuna, a neki od njih su na području Osječko-baranjske županije.

JASTREBARSKO Gradonačelnik: 'Obnova dvorca bila je jedan od naših najvažnijih zacrtanih ciljeva'

– Nakon željezničkog kolodvora u Laslovu, čija se obnova privodi kraju, HŽ Infrastruktura kreće s dugo očekivanim projektom obnove kolodvora u Osijeku. Na području Osječko-baranjske županije trenutačno je najveći projekt gradnje Koridora 5C, vrijedan 470 milijuna kuna, a koji se odvija i bolje od očekivanog. Vjerujem da ćemo do kraja 2023. godine završiti i preostalih 5 kilometara do mađarske granice, a paralelno s time mađarska strana će završiti svoj dio, pa ćemo krajem 2023. ili početkom 2024. imati kompletno završen Koridor 5C kroz Hrvatsku i biti spojeni s Mađarskom. Gradi se i obilaznica Belog Manastira, obilaznica Petrijevaca je gotova, a u fazi potpisa ugovora i početka radova su obnova 18 kilometara državne ceste DC2 između naselja Normanci i državne ceste DC34 te ceste Nemetin-Aljmaš, oba projekta vrijede oko 150 milijuna kuna – istaknuo je ministar Butković. Dodao je kako očekuje potpis ugovora i konačnu realizaciju projekta obnove tramvajske infrastrukture u gradu Osijeku, za što je osigurano 220 milijuna kuna.

Nije uređivan od 2006.

– Realizacijom projekta obnove osječkog željezničkog kolodvora uredit će se pročelje zgrade, njezin interijer te peroni i nadstrešnice, čime će građani Osijeka konačno dobiti kolodvor kakav zaslužuju. Osim ovog projekta, HŽ Infrastruktura uređuje i kolodvor na relaciji Vinkovci – Osijek, konkretno Laslovo – Korođ, za koji je zadužena naša tvrtka Pružne građevine d.o.o., a čija je vrijednost oko 16 milijuna kuna. Uz redovno održavanje godišnje ulažemo u Osječko-baranjsku županiju oko 20 milijuna kuna – istaknuo je predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić i podsjetio da je zadnje ulaganje u osječki kolodvor bilo 2006.