Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Projekt uređenja virskoga groblja

Podiže se 16 novih grobnica, niknuli su temelji za južni zid

Foto: Vir
Dodatno će se još postaviti vanjska i ukrasna rasvjeta te izraditi portal na ulazu u groblje

Zahuktao se projekt dovršetka svih poslova i hortikulturnog uređenja na virskom groblju koji izvodi općinsko poduzeće Vir održavanje s izvođačem radova. Prije je za te poslove na javnom natječaju izabrano građevinsko poduzeće Tim iz Nadina, koje obavlja građevinske radove na 16 novih grobnica, spaja ogradne zidove i postavlja kamene cvjetnjake te popločava staze i poljanu oproštaja.

NASTAVAK RADOVA Vir: Asfaltiran rubni dio ceste na Putu Straže

Građevinski poslovi koje izvodi poduzeće Tim projektno su procijenjeni na dva milijuna kuna bez PDV-a, projekt hortikulture koji je u fazi javne nabave trebao bi se zaokružiti na približno 700 tisuća kuna bez PDV-a, dok će ukrasna i vanjska rasvjeta taj projekt kompletnog uređenja groblja zaokružiti na procijenjeni troškovnik od ukupno tri milijuna kuna bez PDV-a, kažu u virskoj lokalnoj upravi.

INTENZIVNI RADOVI NA VIRSKOJ VODOVODNOJ I KANALIZACIJSKOJ MREŽI Radi se vodovod i kanalizacija u naselju Prezida

– Zasad je napravljen dio betonskih “pitara” uz zapadni zid groblja na kojemu će biti hortikultura, a polako se s temeljima podiže i južni zid. Radi se i na novim grobnicama – kaže direktor Radović koji očekuje kako će, uz te poslove, za oko dva tjedna imati izvođača hortikulturnog uređenja. Uz hortikulturno uređenje kompletnog prostora groblja, dodatno će se još postaviti vanjska i ukrasna rasvjeta te izraditi portal na ulazu u groblje. Devedeset radnih dana očekivani je vremenski raspon izvođenja svih radova na groblju, a dotad će i djelatnici Vir održavanja imati posla na održavanju grobljanskog prostora (postavljeni su novi zvučnici na mrtvačnici), odnosno na lomljenju i obradi kamena za zidove – kažu na Viru.

Iskopani kanali za postavljanje vanjske rasvjete i premješten križ

Nakon kopanja jama i podizanja temelja za 16 novih grobnica na virskom groblju te zamjene zvučnika na mrtvačnici, novim je poslovima nastavljen projekt cjelovitog i hortikulturnog uređenja groblja.

Iskopani su kanali za postavljanje vanjske rasvjete i kasnije podizanje ulaznog portala, a podignute su i kamene posude za hortikulturu uz glavni zid groblja. Istodobno je za potrebe uređenja prostora groblja podignut i premješten središnji križ na virskom groblju.