Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Projekt

Područna škola Ždralovi bit će energetski učinkovita

Područna škola Ždralovi
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Želimo proširiti školu Ždralovi i od nje napraviti osnovnu školu, a ne područnu – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak

Gradu Bjelovaru odobreno je sufinanciranje još jednog projekta, a ovoga puta riječ je o Energetskoj obnovi zgrade 2. osnovne škole Bjelovar, Područne škole Ždralovi. Projekt je vrijedan 2,080.225,76 kuna, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno je 1,232.894,14 kuna, odnosno oko 60% od ukupnog iznosa. Razliku između dobivenih nepovratnih sredstava i ukupnih troškova, Grad Bjelovar planira namiriti tako što će se uskoro prijaviti na još jedan natječaj Ministarstva regionalnog razvoja. U tom će slučaju Grad Bjelovar u konačnici platiti obnovu zgrade Područne škole Ždralovi samo 15% od ukupne vrijednosti projekta. Inače, ovu područnu školu do 4. razreda pohađa 155 učenika u jednosmjenskoj nastavi.

Goran Marić i Dario Hrebak Darovnica Ministarstva državne imovine i službeno potpisana 'Logor' darovan Bjelovaru za gradnju nogometnog stadiona

U pripremi još niz projekata

– Prijavili smo šest objekata na natječaje u siječnju, a prošli smo tjedan dobili obavijest da je projekt obnove Područne škole Ždralovi prošao. Iznos koji će grad financirati je oko 300.000 kuna. Kada bismo ostvarili obnovu svih šest objekata, zatvorili bismo veliku priču o obnovi gradskih i okolnih škola. Zapravo planiramo u godinu dana sve škole energetski obnoviti. Za deveti mjesec pripremamo projekte kompletne obnove 4. osnovne škole i sportske dvorane, i to će biti jedan od većih projekata. Isto tako razmišljamo o prijavi obnove Doma kulture i objekta javne vatrogasne postrojbe. Ambicije su velike, ali nadamo se da će se sve ostvariti. Prioritet su upravo ove obnove koje za malo novca iz proračuna imaju velik učinak – objasnio je gradonačelnik Dario Hrebak. Očekivana vrijednost navedenih projekata je 30 milijuna kuna, a škola u Ždralovima posebno je važna gradonačelniku. Naime, Ždralovi su prigradsko naselje koje se širi, a obnova škole će, tvrdi Hrebak, pridonijeti kvaliteti života stanovnika. Da postoje dodatne ambicije o proširenju postojeće škole u Ždralovima potvrdio je i sam gradonačelnik. – Da, tako je. Želimo proširiti tu školu i od nje napraviti osnovnu školu, a ne područnu. Izbor je takav da možemo graditi potpuno novu školu negdje u gradu ili proširiti ovu i ostvariti cilj da sve škole rade u jednoj smjeni. Moje je mišljenje da je daleko isplativije postojeću školu proširiti nego izgraditi novu – objasnio je Hrebak. S njim se složio i predsjednik Mjesnog odbora Milan Glavinić rekavši kako su ambicije ovog prigradskog naselja velike te zasigurno neće stati na obnovi škole.

– Nećemo se zadovoljiti samo obnovom. Želimo da to bude osnovna škola, da se nadograde učionice, da se napravi sportska dvorana. Mi smo predgrađe Bjelovara, ovdje gravitira oko 5000 stanovnika čija djeca idu u ovu školu. Bit će to velik zahvat, veliko kapitalno ulaganje, a osim toga želimo da se sve ulice spoje na kanalizaciju i da nam se napravi crkva. Imamo zemljište, ali treba nam pomoć grada i biskupije – kazao je Glavinić.

Zadovoljna ravnateljica

S obnovom je iznimno zadovoljna ravnateljica II. OŠ Davorka Bačeković Mitrović. Naime, osim Područne škole Ždralova, matična je škola već nekoliko tjedana u radovima. – Već sada vidimo poboljšanja na školi, a drago mi je što smo u istoj godini dobili dvije energetske obnove. Veliko je ovo veselje za svih 150 učenika škole, a moram naglasiti kako je riječ o školi koja održava broj učenika unatoč trenutačnom trendu padanja broja učenika u školama – izjavila je Bačeković Mitrović. Škola će dobiti novu vanjsku izolaciju, izolaciju krovišta, promjenu stolarije, izmjene u sustavu grijanja i ostale popravke koji će školi donijeti energetsku učinkovitost.

Dizajnerica Selena Gazda Uspješna Bjelovarčanka pomoću mjera HZZ-a otvorila vlastiti obrt U modnom obrtu izrađuje unikatnu pletenu odjeću Ivan Županić Peta osnovna škola Ivanu Županiću dvije srebrne medalje