Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Grad Đakovo donio paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima u pandemiji

Poduzetnici ne plaćaju zakup gradskih poslovnih prostora, a roditelji dječji vrtić

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Racionalnom potrošnjom te smanjivanjem rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje, uključujući i financiranje gradnje komunalne infrastrukture, omogućit će se provođenje mjera

Grad Đakovo donio je niz mjera za pomoć gospodarstvu i građanima uslijed epidemije koronavirusa. Na tom je popisu oslobađanje svih poduzetnika i obrtnika od plaćanja komunalne naknade dok traju posebne okolnosti, kao i oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina sve do kraja 2020. godine. Među mjerama je i oslobađanje od plaćanja zakupa gradskih poslovnih prostora za iduća tri mjeseca.

Đakovo Izrada Strategije razvoja pametnog grada Smart city Đakovo – poziv građanima da ispune anketu

Vrijedi od 1. travnja

Neće se naplaćivati, nadalje, ni porez na korištenje javnih površina do kraja godine. Obustavit će se prisilna naplata u sljedeća tri mjeseca. Poduzetnici i obrtnici kojima je zabranjen rad oslobođeni su plaćanja odvoza otpada dok traju posebne okolnosti.

Roditelji neće morati plaćati Dječji vrtić Đakovo dok traju posebne okolnosti. Nastavit će se, pak, sufinancirati rad privatnih vrtića. Sve mjere vrijede od 1. travnja.

– Grad Đakovo pomaže svojim sugrađanima, poduzetnicima i obrtnicima te je stoga Gradsko vijeće na sjednici 31. ožujka telefonskim putem usvojilo Mjere pomoći gospodarstvu i građanima Grada Đakova uslijed epidemije koronavirusa – COVID-19, a koje zajedno s mjerama Vlade RH imaju za cilj olakšavanje narednog razdoblja našim sugrađanima te očuvanje radnih mjesta i osiguravanje likvidnosti poduzetnika i obrtnika. Ovo je samo prvi dio mjera, a buduće mjere će se prilagođavati razvoju situacije, u prvom redu u skladu s mjerama i ograničenjima koje propisuje Nacionalni stožer civilne zaštite te u skladu s dinamikom punjenja proračuna Grada Đakova – poručuju u Gradskoj upravi.

Javni poziv poduzetnicima Županija će sufinancirati 2 posto kamate

Vodeći računa o proračunu Grada Đakova, njegovim mogućnostima te činjenicom da odlukom Vlade RH o odgodi plaćanja poreza na dohodak, a koje je najvećim dijelom prihod jedinica lokalne samouprave, Grad Đakovo već sudjeluje i daje velik doprinos u olakšavanju prevladavanja negativnih ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa.

– Racionalnom potrošnjom te smanjivanjem rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje, uključujući troškove manifestacija, financiranje neprofitnih organizacija te financiranje gradnje komunalne infrastrukture, omogućit će se provođenje ovih i budućih mjera kako bi se ublažile posljedice epidemije koronavirusa – dodaju.

Grad Đakovo mještanima predstavio idejne projekte U naselju Kuševac vrtić za 40-ak mališana i društveni dom za Mjesni odbor i KUD

Potpore za poljoprivredu

Podsjećaju na to da Grad Đakovo provodi Program poticanja razvoja gospodarstva i Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Za to je u 2020. u gradskom proračunu osigurano ukupno 2,600.000 kuna, a ti iznosi će se uštedama na rashodovnoj strani i povećati. U planu je prilagođavanje programa potrebama poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednih proizvođača te će se i tako pokušati ublažiti posljedice epidemije koronavirusa.