Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Županijske mjere za razvoj gospodarstva i turizma

Poduzetnicima ove godine na raspolaganju gotovo 11 milijuna kuna

Jedna od mjera odnosi se i na investicije u proizvodnji
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Natječaj za Poduzetničke kredite otvoren je do utroška sredstava kreditnog fonda banaka uključenih u projekt u iznosu od 100,000.000 kn

Sisačko-moslavačka županija zaključila je tri svoja programa usmjerena stvaranju što povoljnijeg okruženja za razvoj gospodarstva na ovom području. Operativnim planom poticanja malog gospodarstva i turizma u županiji tijekom 2018. godine planirano je ukupno 10,905.500 kuna za 14 direktnih i indirektnih poticajnih mjera, a za tri mjere natječaji su nedavno završeni.

Novac za opremu ili uređenje

Temeljem javnog poziva pravo na nepovratnu potporu ove su godine ostvarila 23 tradicijska i umjetnička obrta u ukupnom iznosu od 214.958 kuna. Maksimalni pojedinačni iznos nepovratne potpore bio je 10.000 kuna, a mogao se koristiti za sufinanciranje nabave opreme za rad, uređenje obrtničkih radionica ili za sufinanciranje troškova poslovanja. Za te potpore mogli su se, primjerice, natjecati bravari, brijači, dimnjačari, kovači, krojači, lončari i drugi.

Župan Ivo Žinić Subvencije Poduzetnicima za razvoj inovacija 80.000 kuna

– Zaključen je i javni poziv za kapitalne investicije u proizvodnji gdje je pravo na nepovratnu potporu ostvarilo 16 obrta i trgovačkih društava koji se bave proizvodnom djelatnošću. Ukupno dodijeljena sredstva iznose 199.059,36 kuna, a najveći pojedinačni iznos potpore iznosi 14.000 kuna, te se može koristiti za sufinanciranje nabavke opreme za rad ili uređenje proizvodnog poslovnog prostora – ističe Marijan Belošević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Dvije su prijave stigle i na Javni poziv za poticanje razvoja i komercijalizacije inovacija u županiji te je ostvareno ukupno 80.000 kuna nepovratne potpore.

Prije desetak dana objavljene su dvije nove poticajne mjere usmjerene poticanju turizma za koje se zahtjevi primaju do 23. srpnja.

Dodjela nagrade Dragutinu Pasariću Nagrada za životno djelo Dragutin Pasarić Moslavinu i županiju slika – perom

Za projekt “Unapređenje turističke ponude u Sisačko-moslavačkoj županiji“ predviđeno je ukupno 400.000 kuna, a time se sufinanciraju turističkih projekti s područja županije koji imaju za posljedicu proširenje i unapređenje postojeće turističke ponude županije i daljnji razvoj turizma kao dohodovne gospodarske grane. Za poticaje do 50.000 kuna mogu se prijaviti trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti, zadruge, OPG-ovi te fizičke osobe - privatni iznajmljivači.

Županija subvencionira kamate

– Odvojenom poticajnom mjerom i ove godine potičemo razvoj cikloturizma u županiji. Za poticaje do 30.000 kuna mogu se sa svojim projektima vezanima uz cikloturizam na javni poziv javiti gradovi i općine, turističke zajednice i udruge, ali i svi koji se bave turističkom djelatnosti – ističe Belošević koji podsjeća i kako je još uvijek u tijeku javni poziv za poduzetničke kredite u kojima županija subvencionira kamate, koje u konačnici mogu iznositi i tek 0,25 posto. 

Lonjsko polje Centar Crna roda Osekovo Još jedan ulaz u Park prirode Lonjsko polje