Izbornik
Naslovnica Županije
Publikacija "Karakteristike gospodarstva VPŽ u 2022."

Poduzetnicima rasla dobit, povećan broj zaposlenih, ali i broj poduzetnika

U 2022. godini poduzetnici i gospodarstvenici ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 7,1 milijardu kuna, što je 26,6 posto više u odnosu na 2021.
Foto: Kristijan Toplak

Predstavljena je publikacija HGK Županijske komore Virovitica "Karakteristike gospodarstva VPŽ u 2022. godini".

Istaknuto je tom prilikom kako je lani na području Virovitičko-podravske županije poslovalo 1310 poduzetnika, što je za 10 posto više nego godinu prije. Od toga, 127 je novootvorenih. Poduzetnici i gospodarstvenici ostvarili su 2022. ukupne prihode u iznosu od 7,1 milijardu kuna, što je čak 26,6 posto više u odnosu na 2021. godinu.

– Od ukupno 1310 poduzetnika naše županije, po godišnjem financijskom izvješću za prošlu godinu, 929 poduzetnika ostvarilo je dobit razdoblja u iznosu od 476,3 milijuna kuna, što je 18,4 posto više nego u 2021. godini. Neto vrijednost imovine poduzetnika Virovitičko-podravske županije na dan 31. prosinca 2022. iznosila je pak 8,4 milijarde kuna, a u odnosu na isti datum 2021. godine bilježi povećanje vrijednosti za 10,7 posto. Ohrabruje podatak da u 2023. sustižemo dosad najbolju 2019. godinu, kada govorimo o nezaposlenosti, budući da je ove godine ona manja za 11 posto, odnosno za 412 osoba u usporedbi s 2019. Vidljiv je i rast zaposlenih u ovoj godini u odnosu na 2019., za 3 posto, odnosno za 642 novozaposlene osobe. Rast bruto plaće evidentiran je za 19, a neto plaće za 16 posto više u odnosu na prošlu godinu – rekao je župan Igor Andrović na predstavljanju publikacije.

O aktualnim gospodarskim trendovima govorio je Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK.

– Virovitičko-podravska županija jedna je od vodećih hrvatskih županija po povlačenju europskih sredstava, među vodećim županijama kada se gleda poljoprivreda jer u strukturi ukupnog prihoda ima najveći udio poljoprivrede od svih županija u Hrvatskoj. Bilježi značajan porast i u ostalim segmentima, ali evidentno je kako je prometna izoliranost zapreka još većem razvoju. Ako se nastavi ovim tempom, uz stvaranje bolje prometne povezanosti, može se očekivati je da će Virovitičko-podravska županija naći svoje mjesto u sredini hrvatskih županija – naglasio je Šaravanja.

IDUĆE GODINE Grad će povećati sufinanciranje smještaja djeci smještenoj u privatnim vrtićima. Postignut je konačan dogovor i već je u realizaciji izjednačavanje cijene svih vrtića na razini Bjelovara Mala reforma vrtićkog sustava grada Bjelovara Povećavaju se materijalna prava zaposlenika gradskog dječjeg vrtića USVOJEN je i program rada Županijske skupštine Županija usvojila temeljni financijski dokument Proračun za 2024. godinu zbog izdvajanja bolnica gotovo dvostruko manji među brojnim uzvanicima bili su premijer Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Bošnjaković i ministri Svečana akademija u povodu proslave Dana Grada Velike Gorice Pokazujete snažne iskorake, nije čudno da ste atraktivan grad za život