Izbornik
Naslovnica Županije
Županija usvojila temeljni financijski dokument

Proračun za 2024. godinu zbog izdvajanja bolnica gotovo dvostruko manji

USVOJEN je i program rada Županijske skupštine
Foto: bpz.hr

Vijećnici Skupštine Brodsko-posavske županija većinom glasova usvojili su prijedlog proračuna Brodsko-posavske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu. Pročelnica za proračun i financije Božana Grgić obrazložila je kako je konsolidirani proračun "težak" 90 milijuna eura, što u odnosu na 2023. godinu predstavlja smanjenje za 79 milijuna eura ili 46,65 posto. Razlog tom velikom smanjenju je promjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojemu opće bolnice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški od 1. siječnja iduće godine izlaze iz županijskog proračuna, a njihovo financiranje preuzima država.

– To sve preuzima država, uključujući i određene kredite koje smo mi uzeli za financiranje određenih projekata u bolnicama. S tim da moram isto tako reći da ćemo vjerojatno relativno brzo morati ići na jednu skupštinu upravo oko tog razdvajanja – istaknuo je župan Danijel Marušić.

U proračunu Brodsko-posavske županije u planskom razdoblju 2024. – 2026. godine planirani su i vlastiti i namjenski prihodi proračunskih korisnika te rashodi i izdaci po istim načelima priznavanja koja se primjenjuju i za ostale prihode, primitke, rashode i izdatke.

Na sjednici su usvojeni i program rada Županijske skupštine za 2024. godinu, odluka o osnivanju županijskog Savjeta mladih te odluka o izmjeni odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka.

Usvojeni su i programi javnih potreba u području školstva, sporta i tehničke kulture, zdravstva i socijalne skrbi te programi rada i financijski planovi Muzeja brodskog Posavlja, Spomen-galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju, podružnice Hrvatskog instituta za povijest, Zajednice sportskih udruga i saveza te Zajednice tehničke kulture. 

POVELJA HUMANOSTI dodijeljena im je za poduzimanje djela kojima je, uz rizik i samopožrtvovnost, od drugih otklonjena prijeteća pogibelj, kojima su spašeni ljudski životi i sačuvana materijalna dobra Dobri, hrabri i humani ljudi Povelje humanosti vatrogascima, vozaču Hitne i darivateljima krvi PREDSJEDNIK vinkovačke podružnice HSU-a Marinko Lukenda Predsjednik HSU-a Vinkovci podržao je gradski proračun Iz godine u godinu sve više se izdvaja za potrebe umirovljenika GRAD JASTREBARSKO ove će godine za stipendije izdvojiti više od 60 tisuća eura, uz 3000 eura za stipendiranje mladih Vukovaraca. Uvećani su i iznosi pa će učenici dobiti 80 eura, a studenti 135 eura mjesečno Učenicima 80, a studentima 135 eura mjesečno Potpisano 110 ugovora o stipendiranju učenika i studenata